Иван Иванов ще иска отсрочка от Брюксел за внасяне на Стратегическия план през 2022 г.

ДФ „Земеделие“ ще остане към Министерството на земеделието, а финансовият министър задължително ще има поглед върху харченето на европейските средства, каза аграрният министър при дигата до с. Катуница
Заради нелоялно проведени обществени поръчки, похарчените 108 млн. лв. за ремонт на диги без финален акт 16, ще доведат до загуби на европейски средства в „много големи размери“, прогнозира министър Иванов

Иван Иванов, Катуница

„Няма да сме готови да предадем Стратегическия план за земеделието (за 2023-2027 г.) до края на годината по обективни причини“. Това отговори на запитване на Агро Пловдив аграрният министър Иван Иванов. Днес по обед той посети община Садово, където заедно с представители на „Напоителни системи“ЕАД, служители на земеделската дирекция и служба, на местната власт и на пострадали земеделци разгледа ремонтираната дига на река Чая.

„Имаме подписано коалиционно споразумение, а Стратегическият план трябва да бъде адаптиран към него“, поясни Иванов.

Той каза, че до момента са минали доста обсъждания по плана и е свършена много работа.

„Ще поискаме отсрочка, за да бъде направен цялостен преглед на договореното до този момент. В Народното събрание Стратегическият план ще влезе, когато е готов окончателният му вариант в Министерството на земеделието (МЗ).

Предвидено е провеждането на още заседания на тематичните работни групи и изчистване на проблемите.

„Едва след това планът ще се разгледа в парламента, за да се вземат кардинални решения по отношение на тавани на плащания, видове субсидии и всички други елементи, които тревожат земеделските производители“, заяви министър Иванов.

Относно предположението на голям брой земеделци, че ДФ „Земеделие“ ще премине на подчинение на финансовото министерство, Иван Иванов отговори: „ДФ „Земеделие“ е в рамките на МЗ и ще си остане там. Министърът на финансите трябва винаги да има поглед върху европейските средства.  Задължително трябва да има.“

Река Чая често създава проблеми на фермерите

Река Чая често създава проблеми на фермерите

По повод посещението край скъсана дига, земеделският министър обясни пред медиите, че поне в следващите дни няма опасност от наводнения в района, тъй като дигата вече е ремонтирана с техника на местния клон на „Напоителни системи“.

Той допълни, че е започна вътрешна проверка в „Напоителни системи“ и ще бъде възложен външен одит за всички действия по сключване на договори с изпълнители на ремонти на диги и със средства на ЕС в размер на 107 милиона лева. За тези средства „има индикации, че ще доведат до загуби на европейски пари и то в много големи размери. Това непосредствено ще се отрази на цялостното финансово състояние на „Напоителни системи“. Поради тази причина е възложена спешна проверка“, каза министърът.

Иван Иванов уточни, че от страна на държавното напоително дружество са използвани нелоялни практики при избор на изпълнители на ремонтите, като са поставяни дискриминационни условия при избора. Това е влязло в полезрението на ДФ „Земеделие“, на сетифициращата агенция, съответно и на ЕК като договори, които ще претърпят финансова корекция и то в максимални размери.

Тази дига, а и всички, които са ремонтирани в последните две години, нямат акт 16.

„Това бе поставено като финансов акцент на спешната среща, която беше в Министерския съвет на тази тема. В тази връзка сме изпратили писма на фирмите-изпълнители да си отстранят за тяхна сметка пропаданията на диги, тъй като това влиза в договорения гаранционен срок. „Ако те не се отзоват, ще предприемем вече други действия“, добави министър Иванов.

„Ние няма да даваме пари на областните управители, нито МЗ ще дава. Това ще бъде Министерството на финансите, като сме в ситуация на частично бедствено положение. „Напоителни системи“, така или иначе, е търговско дружество и ако отпуснем сега средства, това попада в категорията на „непозволена държавна помощ“. Това е вариантът, в който могат спешно и аварийно да се отпуснат пари за тези скъсвания на диги“, обясни министърът.

Земеделците не искат държавна помощ, а само стабилна защита срещу наводнения

Земеделците не искат държавна помощ, а само стабилна защита срещу наводнения

„Предстои да проучим всички варианти за намиране на средства за цялостен генерален ремонт. Това трябва да го направи „Напоителни системи“ със собствени средства. Необходимо е да се извърши проектиране и след това изпълнение. Ще търсим варианти и с европейски средства да се случи, а ако има възможност – и през министерството на земеделието, за да не влизаме в хипотезата на непозволена държавна помощ“, поясни той.

„Дълговете на Напоителни системи ще се разплатят, като се оздрави предприятието. То трябва да стъпи на крака, да спре неговото източване и тогава ще се изплащат и дълговете“, каза още Иван Иванов.

Присъствалите на срещата земеделски производители казаха, че не са подавали заявления за получаване на държавна помощ заради наводненията. Тяхното искане е дигата при с. Катуница да се укрепи, така че веднъж завинаги да спрат проблемите с наводненията.

 

Leave a Comment