Цените на прасетата стигнаха дъното, 14 държави в ЕС искат помощ за частно складиране

Заради драстичното поскъпване на азотните торове, а напоследък и на фосфорните, Януш Войчеховски предполага, че фермерите могат да променят сеитбооборота и да се появят дефицити

свиневъдство, прасетаЕврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски призна, че цените на прасета за клане са достигнали дъното. Полякът даде тази оценка на заседанието на Съвета по земеделие в Брюксел миналата седмица по повод искането на чешката делегация за специална помощ от Комисията за пазара на свине в ЕС.

Декларацията от Прага, в която страната се изказа в подкрепа на помощ за частно складиране, наред с други неща, беше подкрепена от 13 други страни членки, включително Франция, Полша, България и Португалия.

Комисарят по земеделието също така увери, че ще бъдат разгледани мерки като частно складиране, но само ако европейският пазар на свине, противно на настоящите очаквания, не се възстанови в близко бъдеще. „Периодичното покачване на цените на прасенцата ме кара да вярвам, че цените скоро могат да се покачат отново“, каза Войчеховски.

Много ниските цени на прасетата за клане и тежкото икономическо положение на свиневъдите вече бяха предмет на заседанията на Съвета по земеделие през ноември и октомври.

В отделно изявление Испания привлече вниманието към неотдавнашното драстично увеличение на оперативните разходи за европейските фермери. Тази инициатива беше подкрепена от 18 държави от ЕС, по-специално Полша, Финландия, Румъния и Словакия. Испанският министър на земеделието Луис Планас подчерта, че производителите са слабото звено във веригата. Той призова за общоевропейски подход за решаване на проблемите.

Войчеховски подчерта, че Комисията следи отблизо развитието на пазарите на оборотен капитал. От гледна точка на комисаря по земеделието е напълно възможно сеитбообращението да се промени в резултат на високите цени на торовете, което може да доведе до тесни места в предлагането на определени селскостопански суровини. Освен поскъпването на азотните торове, поради скъпия природен газ, напоследък се наблюдава и увеличение на цените на фосфорните торове. Те се дължат основно на търговските затруднения със страните на произход Китай, Русия и Беларус, обясни земеделският шеф в Брюксел.

 

Leave a Comment