Унгария добавя за фермерите допълнителни 80% към европейското финансиране

Стратегическият план е публикуван за обсъждане сред земеделската общност преди да бъде изпратен в Брюксел

земеделие в УнгарияУнгария финализира своя национален стратегически план и го пусна за обществен дебат на уебсайта на Министерството на земеделието в Будапеща.

Унгарският министър на земеделието Наги Ищван публично обяви завършването на Плана и онагледяването му за обсъждане от земеделската общност, цитира румънското издание agrointel.ru.

„Направихме важна стъпка към обновяването на унгарското земеделие. Стратегическият план за ОСП е финализиран. Продължаваме развитието на унгарското селско стопанство и хранително-вкусовата промишленост, запазваме нашите природни ценности и позволяваме по-добро качество на живот на живеещите в селските райони. Като последна стъпка преди внасянето на документа го представяме за социален дебат, за да могат и фермерите да изразят мнението си за него“, каза Наги Ищван.

Правителственият уебсайт в Будапеща посочва в прессъобщение, че „Министерството на земеделието, в сътрудничество с професионални организации, е изготвило стратегическия план, съдържащ вътрешните мерки за подкрепа на Общата селскостопанска политика за периода 2023-2027 г., които ще бъдат предмет на дискусия като последна стъпка преди подаването му в ЕК“.

В официалното изявление шефът на министерството посочва, че през последните десет години унгарското земеделие е на второ място по ръст в Европейския съюз. Препитанието на почти половин милион унгарски семейства е свързано с производството на храни.

Наги Ищван обясни, че половината от наличните ресурси ще бъдат изразходвани за икономическо развитие и една трета за опазване на околната среда и климата, което е двойно повече от предходния период. Освен това сумата за развитие на малките населени места ще се увеличи с една четвърт, като по този начин ще представлява десет процента от ресурсите.

В рамките на първия стълб на ОСП Унгария ще разполага с 9,243 милиарда евро, а за втория стълб  с 7,754 милиарда евро за развитие на селското стопанство, хранителната промишленост и селските селища. „Всичко това е възможно, защото правителството реши да осигури 80% национално съфинансиране в допълнение към финансирането от ЕС, предвидено от законодателството на ЕС“, се казва в официалното изявление.

Ищван Наги каза още, че ще се появят стари и нови елементи за бъдещи субсидии. Ще продължи да има подкрепа на базата на земеделска площ, а малките ферми и младите производители ще имат достъп до допълнителни ресурси. Ще се запазят обвързаните с производството субсидии, а нов елемент ще бъде т. нар. основна агроекологична програма с еко-схеми, която ще компенсира земеделските производители за техните допълнителни екологични ангажименти. Подкрепата за инвестиции, които повишават конкурентоспособността и ефективността, ще бъде от решаващо значение за подкрепата на развитието на селските райони, но подкрепата за агроекологичната програма и биологичното земеделие също ще остане. С цел укрепване на селската икономика и общностите ще бъде възможен достъп до ресурси за развитие на основни услуги и инфраструктура.

Унгария увери, че субсидиите на фермерите няма да бъдат намалени.

Важен аспект на унгарския план е, че правителството реши да осигури значително допълнително финансиране, така че субсидиите на земеделските производители да не паднат.

„Пакетът за подкрепа за първия стълб на ОСП през новия период (2023-2027) е 1,243 милиарда евро годишно, което би било намаление в сравнение с настоящия период, поради което решението на правителството за втория стълб беше важно: прехвърлят се максимум 25% от втория стълб. Така между 2023 г. и 2027 г. пакетът от директна помощ е 1,347 милиарда евро, което е малко (с 1,2%) по-високо от 1331 милиона евро годишно за периода 2014-2020 г.“, се казва в предложеното за Плана.

Според унгарския проект на Стратегическия план страната ще осигури основна подкрепа за площ от 5 милиона хектара, което означава 160 000-165 000 бенефициенти.

Всички допустими земеделски стопани (както физически, така и юридически лица), които кандидатстват за субсидии, трябва да притежават най-малко 1 хектар допустима земя и да докажат, че са законни ползватели на земя за площта, заявена за плащане.

Унгария ще изпрати Плана в Брюксел до края на годината

„Преговорите с Комисията ще се проведат през първата половина на 2022 г., като се планира този процес да приключи до края на първата половина на годината. Това може да позволи на нашия стратегически план за ОСП да бъде приет през втората половина на 2022 г. В същото време националната законодателна рамка и институционалната система могат да бъдат подготвени и завършени до 1 януари 2023 г. „Въпреки факта, че започнахме да планираме рано, поради забавената поява на европейското законодателство, остава много малко време за финализиране на плановете на държавите-членки и създаване на условия за изпълнение, което изисква сериозни усилия от всички национални участници“, се вижда в документа, лансиран публично.

 

Leave a Comment