Празнуваме Стефановден!

свети СтефанДнес православното християнство чества свети Стефан – първият християнски великомъченик, архидякон и един от Седемдесетте апостоли. Името му в превод означава венец.

На третия ден на Коледа, на Стефановден, семейството се събира около обща трапеза с месни ястия. На бялата покривка трябва да има свинско с кисело зеле и баница с месо.

Стефан е елинизиран евреин, приел християнството и ръкоположен за дякон. Той е един от седемте ученици на Исус, избрани веднага след възкресението му, да се грижат за непрекъснато увеличаващото се християнско общество в Палестина.

Апостолът е убит с камъни пред стените на Йерусалим през 35 г. (33-36 г.) по нареждане на Синедриона в Йерусалим. Уплашени от разрастването на християнската вяра, еврейските свещеници го обвинили, че предава старите закони. На свой ред той нападнал първосвещениците, че не спазват писанието.

църквата Свети Стефан в Истанбул

Паметта на свети Стефан се почита от Православната църква на 27 декември, а от Католическата – на 26 декември по Коледа. На 2 август се възпоменава пренасянето на светите му мощи.

На името на светеца е и Желязната православна църква в Истанбул. Тя е наречена Свети Стефан и заради Стефан Богориди – внук на Софроний Врачански, уважаван и приближен до двамата султани Мустафа IV и Махмуд II, и покрай това направил добрини на българите. Княз Богориди дарява свой имот в квартал Фенер, за да може да се построи бъдещата Желязна църква.

Днес имен ден празнуват Стефан и Стефка, Фанко, Фани, Теньо, Венко, Венета, Венцислав, Венцислава, Кита, Китана, Стамен, Станко, Стайко, Стойко, Стамена, Салина, Савина, Стоил, Стою, Стоян, Станимира, Станислав, Джулия, Стоичко, Чанко, Цако, Цанко и други.

Leave a Comment