WWF: Един милион видове растения и животни могат да изчезнат в следващите 10 години

Въпросът е дали човечеството също ще попадне като застрашена категория в Червения списък

Повече от всякога растения и животни са включени в глобален списък на застрашените видове, като Световният фонд за дивата природа в Германия предупреждава, че над 1 милион вида могат да изчезнат през следващите 10 години.

Непрекъснато нарастващите заплахи за околната среда тласкат много животни и растения към ръба на изчезване в мащаб, невиждан от епохата, в която са изчезнали динозаврите, съобщи германският клон на Световния фонд за дивата природа (WWF), цитиран от Дойче веле.

Строгите предупреждения дойдоха, когато  WWF Германия пусна своя годишен списък „Победители и губещи от 2021 г.“ с животни, чието съществуване сега е остро застрашено — както и победи за опазване.

Африканските горски слонове – колкото големи, толкова и уязвими от изчезване

Африканските горски слонове – колкото големи, толкова и уязвими от изчезване

Изправени пред масово изчезване „през ​​следващото десетилетие“

В момента има 142 500 животински и растителни вида в Червения списък на Международния съюз за опазване на природата (IUCN) – 40 000 от които са „застрашени от изчезване“.

Това е най-големият брой видове, включени в Червения списък от създаването му през 1964 г., според WWF.

„Около един милион вида може да изчезнат през следващото десетилетие, което би било най-голямото масово изчезване от края на ерата на динозаврите“, се казва в изявление на организацията.

Директорът на WWF Германия Еберхард Брандес каза, че са спешно необходими решителни политики за опазване на околната среда, особено в борбата срещу изменението на климата.

„Опазването на видовете вече не е само за преодоляване на екологичен проблем, а по-скоро за въпроса дали човечеството в крайна сметка ще попадне в Червения списък като застрашена категория – и по този начин ще стане жертва на собствения си начин на живот“, каза той. .

Полярни мечки и други видове на тънък лед през 2021 г

Сред най-остро застрашените животни и сред „губещите“ в тазгодишния списък на WWF са африканският горски слон, чиято популация е намаляла с 86% само за 31 години.

Полярните мечки също попаднаха в списъка, тъй като бързото топене на лед в Северния ледовит океан прави невъзможно адаптирането на животните. Експертите смятат, че Северният ледовит океан може да бъде напълно свободен от лед през лятото на 2035 г., съобщи WWF Германия.

Познатите зелени лица и силното лятно крякане на дървесните жаби и жабите в Германия също са застрашени, като 50% от местните видове земноводни в Германия понастоящем са посочени като застрашени в националния Червен списък. Неотслабващото строителство ограничава местообитанията им, а пътищата се превърнаха в смъртоносни капани.

Сивите жерави и мигриращите риби, които се движат по сушата, също спечелиха място в списъка на „губещите“ за 2021 г., както и благородната раковина – най-голямата мида в Средиземно море.

Lucky Bustards и други „победители“ на животни за 2021 г.
Голяма дропла

Голяма дропла

WWF отбеляза, че тази година има някои „лъчи на надежда“ в света на опазването на околната среда.

Една от най-редките големи котки в света, иберийският рис , „успешно се завърна“ в Испания и Португалия. През 2002 г. са открити само 94 от риса. Популацията им е нараснало повече от десет пъти, като последното преброяване през 2020 г. показва, че в момента над 1100 риса са живи.

Популацията на големи дропла в Германия отбеляза значителен напредък през 2021 г., като достигна най-високото ниво от 40 години. Изследователите са преброили 347 от птиците тази година в сравнение със само 57 птици през 1997 г.

WWF също отбеляза успех в усилията си за опазване на популацията на индийски носорози в Непал. Като част от сътрудничеството с правителството бяха приложени по-строги мерки за защита, които помогнаха броят на носорозите да нарасне с 16% от 2015 г.

Брадати лешояди, сини китове и крокодили в Камбоджа също са с увеличаваща се популация.

Leave a Comment