Франция изхвърля от 1 януари пластмасовите опаковки на плодове и зеленчуци

МакронНов закон във Франция забранява от днес пластмасовите опаковки за повечето плодове и зеленчуци.

Краставиците, лимоните и портокалите са сред 30-те разновидности, забранени за опаковане в пластмаса, посочва Би Би Си.

По-големите опаковки, както и нарязаните или преработени плодове, ще бъдат освободени.

Президентът Еманюел Макрон нарече забраната „истинска революция“ и каза, че тя показва ангажимента на страната да премахне пластмасите за еднократна употреба до 2040 г.

Смята се, че повече от една трета от продуктите от плодове и зеленчуци във Франция се продават в пластмасови опаковки, а правителствените служители смятат, че забраната може да предотврати използването на милиард пластмасови изделия за еднократна употреба всяка година.

В изявление, обявяващо новия закон, Министерството на околната среда заяви, че Франция използва „безобразно количество“ пластмаса за еднократна употреба и че новата забрана „цели да намали употребата на пластмаса за изхвърляне и да засили нейното заместване с други материали или повторно използваеми и рециклируеми опаковка“.

Забраната е част от многогодишна програма, въведена от правителството на Макрон, която ще доведе до бавно премахване на пластмасите в много индустрии.

От 2021 г. страната забрани пластмасовите сламки, чаши и прибори за хранене, както и полистироновите кутии за вкъщи.

А по-късно през 2022 г. на обществените места властите трябва да осигурят чешми за вода, за да се намали използването на пластмасови бутилки,  а ресторантите за бързо хранене вече няма да могат да предлагат безплатни пластмасови играчки.

Представители на индустрията обаче изразиха опасения относно скоростта, с която се въвежда новата забрана.

Филип Бинар, от Европейската асоциация за пресни продукти, каза, че „премахването на пластмасови опаковки за повечето плодове и зеленчуци в толкова кратко време не позволява алтернативите да бъдат тествани и въведени навреме и запасите от съществуващи опаковки да бъдат изчистени“.

Няколко други европейски държави обявиха подобни забрани през последните месеци, докато изпълняват ангажиментите, поети на неотдавнашната конференция COP26 в Глазгоу.

По-рано този месец Испания обяви, че ще въведе забрана за продажба на плодове и зеленчуци в пластмасови опаковки от 2023 г., за да позволи на бизнеса да намери алтернативни решения.

Правителството на Макрон също така обяви няколко други нови екологични разпоредби, включително правила, призоваващи рекламите на автомобили да популяризират по-екологични алтернативи като ходене и колоездене.

Leave a Comment