Плодовете и зеленчуците ще са по-скъпи през 2022 г., секторът ще е в сложна ситуация

Трябва да се помогне на производителите на плодове и зеленчуци да оцелеят, предупреди председателят на ДКСБТ

зелен лук, листни зеленчуциТрябва да очакваме по-високи цени при плодовете и зеленчуците през новата 2022 година. За това предупреди пред БНТ председателят на Държавната комисията по стокови борси и тържища (ДКСБТ) Владимир Иванов.

Само за последния месец е отбелязан доста сериозен темп и ръст, като най-засегнати са стоките, пряко свързани с цената на тока – са в преработвателния сектор, главно месопреработването и млекопреработването, поясни Иванов.

„При кашкавала вече имаме 21-22 % разлика спрямо миналата година, при сиренето е 25 %. Захарта поскъпна с 20 %, което е следствие от поскъпването ѝ на световния пазар“, обясни Иванов и добави, че поскъпване има и при сухите и меки колбаси, но не и при месото.

По думите му цената на олиото се е покачила едва с 10 стотинки в номинал в следствие на енергийната криза.

Ако се храним с ориз и свинско месо, ще заплатим по-малко в сравнение с година по-рано, тъй като заради свръхпредлагане двата продукта са поевтинели.

„При плодовете и зеленчуците не наблюдаваме нищо Бог знай колко особено. Имаме леко покачване при цитрусови плодове и свръх цени при зеле и моркови, което е вследствие на по-малки реколти“, каза Иванов.

„През 2022 г. ще наблюдаваме по-високи цени, генерирани от увеличението на торовете с повече от 200% при определени субстанции, поскъпването на препаратите за растителна защита и ръста в цената на труда. Оранжерийното производство също е по-скъпо заради вдигането на газа.“

„При всяко едно положение цените на плодовете и зеленчуците ще са високи тази година и няма как да не бъдат. За производителите ще има скъпа пролет и резултатите в цените на плодовете и зеленчуците ще се видят през юни, юли, август, септември.

Мен ме безпокоят не толкова потребителите, колкото производителите, тъй като в аграрния сектор ще стане доста сложно. Тук трябва да се взимат спешни мерки за оцеляването на нашите селскостопански производители. Това не е само помощ от държавата, но и инфраструктурно подпомагане, включително и косвено, защото директните помощи не винаги са най-доброто решение“, обобщи Владимир Иванов.

 

Leave a Comment