Френският светофарен етикет за полезни и вредни храни трупа противници по границите

Много от италианските храни – от зехтин до пармезан – биха светнали в ярко червено, ако етикетът на Франция се приложи за целия ЕС

европейски сиренаИталия удвоява атаките си на трансалпийската фронтова линия в името на храната.

Целта на Италия е да разруши доверието към Nutri-Score – френска система за етикетиране на храни, която смята за заплаха за нейното кулинарно наследство. Рекламиран като потенциален стандарт на ЕС, Nutri-Score използва червени или зелени ленти на светофара, за да предупреждава за мазни и солени храни. Този етикет хвърля в ужас италианските гастрономи, които казват, че той несправедливо наказва деликатеси, вариращи от зехтин до сирене пармезан.

В продължение на няколко години Италия изглеждаше изолирана в кампанията си да спре Nutri-Score да се превърне в норма в европейските супермаркети. Сега обаче Рим твърди, че ситуацията се обръща, тъй като Мадрид вече е съюзник, съобщава „Политико“.

Аргументът на Италия е, че средиземноморските страни трябва да заемат обща позиция за защита на емблематични храни, които могат да бъдат подпечатани с яркочервено предупреждение за здравето, но отдавна са неразделна част от регионалната диета, която насърчава дълголетието.

Френският етикет

Френският етикет може да се наложи в целия блок

„Мислех, че това е загубена битка“, каза италианският министър на храните и земеделието Стефано Патуанели в италианския парламент през декември. „Сега Испания съобщи, че напълно е променила позицията си, следователно е против Nutri-Score“, каза той.

В същото време италианският орган по конкуренцията започна разследване срещу френския търговски гигант Карфур и други хранителни компании в Европа, които вече започнаха да щамповат етикета на продуктите, които продават в Италия.

Ако разследването доведе до налагане на глоби срещу гиганти в супермаркетите или мултинационални компании, които използват етикета, това може да представлява голяма пречка пред перспективите схемата за етикетиране на хранителните стойности да бъде въведена като задължителна в целия ЕС.

Европейската комисия трябва да избере схема за етикетиране до края на годината в рамките на своя дневен ред на Зелената сделка, за да подтикне потребителите към по-здравословен избор на храни. Алтернативният етикет на Италия, Nutrinform , приема формата на светлосиня батерия за зареждане .

Италия вече е убедена, че тектоничните плочи на хранителната дипломация се разместват благодарение на нейната неуморна лобистка кампания срещу Nutri-Score у дома и в Брюксел, която разчита на подкрепата на всички основни политически партии, плюс фермерски съюзи и някои хранителни гиганти като Фереро.

Поддръжниците на Nutri-Score казват, че кампанията срещу етикета е подхранвана от фалшиви новини и ненаучни страшни истории.

„Всички тези разговори са по чисто политически причини и са пълно отричане на интереса на потребителите, общественото здраве и научната работа, която демонстрира ползите от Nutri-Score“, каза Серж Херкберг, професор по хранителни науки в Сорбоната, който ръководи екипа, изобретил Nutri-Score.

В Световната здравна организация и в някои европейски страни като Белгия, Германия и Холандия продължават да поддържат етикетът да се приложи в целия ЕС.

Засега оптимизмът на Италия не е напълно оправдан.

Вместо да обявява пълен обрат на Nutri-Score, който Франция официално одобри, френският министър на земеделието Жулиен Денорманди всъщност само заяви, че е време да се прецизира методологията, която го подкрепя.

„Съгласни сме по-специално с испанците и италианците, които са близки до нас. Залогът е много голям“, каза Денорманди пред сенаторите, добавяйки, че Франция няма да направи Nutri-Score задължителен, освен ако и докато ЕС не го направи.

За момента най-вероятният курс изглежда, Комисията да промени методологията на Nutri-Score, за да извади част от средиземноморския скандал от уравнението.

По същия начин, френският евродепутат Ирен Толере – от либералната група Обнови Европа на Еманюел Макрон – смята, че Nutri-Score трябва само да се преразгледа, а не да бъде изоставен.

„Ние се намираме в ситуация, в която пармезанът е класиран с D, зехтинът е C, а макароните са A. Но свръхпреработените тестени изделия с много добавки и пармезан, и олио са с рейтинг A. Не съм съгласна с това“, обясни тя.

От възможните схеми за етикетиране Nutri-Score все още е „най-лесният за разбиране“ и трябва само да бъде коригиран, каза тя.

 

Leave a Comment