Заместник-министрите на земеделието представиха ресорите си пред депутатите

Ръководството на МЗ пристигна в разширен състав в парламента, но депутатите нямаха въпроси

земеделска комисия

Земеделският министър Иван Иванов пристигна днес по-рано в залата на парламентарната комисия по земеделие, за да представи екипа си и заедно да отговарят на въпроси на депутати, както е записано в програмата. Оказа се обаче, че случайни и неслучайни събития разбъркаха дневния ред.

Председателят на аграрната комисия Пламен Абровски не присъстваше по здравословни причини. Вместо в 14:30 часа заседанието започна в 13:55 часа, въпреки че според последния график трябваше да бъде открито в 13 часа.

Росен Костурков от „Продължаваме промяната“ като заместващ Абровски предложи точка 2 от дневния ред – Изслушване на министъра на земеделието – да отпадне, тъй като комисията не е гласувала вътрешните правила за работа (точка 3 в графика).

Министър Иван Иванов остана разочарован, тъй като бе готов за блиц-контрол. Той пристигна в парламента не само със заместниците си. Заедно с него бяха изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ – РА Борис Михайлов, който водеше част от ръководството на фонда. Тук бе и председателят на БАБХ проф. Христо Даскалов, шефът на Изпълнителната агенция по горите Филип Ковашки, парламентарният секретар на министерството Тодор Байчев и медийният съветник на министъра Димчева. Всички те трябва отново да посетят комисията, когато депутатите ги поканят.

Иван Иванов обясни, че той и екипът му са отхвърлили немалък обем работа за краткото време, през което са в министерството.

Като основна задача той очерта завършването на работата по Националния стратегически план. Екипът трябва да навлезе в досега направеното в разработката на плана, да комплектова всичко в цялостен документ, да го съгласува с коалиционните партньори и след това с парламента. „Трябва да направим този добър продукт, който земеделските производители очакват“, обобщи Иванов. Предстои доста интензивен период, в който ръководството на министерството ще докаже, че работи прозрачно, посочи министърът. Като друга задача той очерта работата по бюджета на министерството за 2022 г., който след това ще влезе в Закона за държавния бюджет за настоящата година.

Зам.-министър Атанас Добрев се представи като дългогодишен служител в земеделското министерство, започнал през 2001 г. от най-ниската позиция на експерт. В новия кабинет той ще наблюдава работата на дирекция „Земеделие“, „Напоителни системи“, държавни и горски предприятия и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

Зам.-министър Момчил Неков припомни, че е бил член на комисията по земеделие в европейския парламент при предишния му мандат. Той ще председателства работата по Стратегическия план, негов ресор ще е ПРСР, координацията по международни отношения, „Пазарни мерки и организации на производители“ и политиката по агрохранителната верига, където са схемите за качество. Неков смята, че липсва добавена стойност в агрохранителната верига. Отделно от това той заяви, че МЗ ще работи за автоматизация и модернизация на сектора.

Зам.-министър Стефан Бурджев ще отговаря за следните ресори: Идентификация на земеделските парцели, дирекцията по животновъдство (за която Бурджев каза, че е изключително тежък сегмент), дирекция „Държавни помощи и регулации“, дирекция „Морско дело и рибарство“, дирекция „Поземлени отношения и комасация“, Изпълнителна агенция по лозата и виното, Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

Зам.-министър Иван Христанов („Продължаваме промяната“) ще отговаря за Растениевъдство, Биологично производство, Директни плащания, Изпълнителна агенция по горите, ИА по градушките, БАБХ, Селскостопанска академия. Христанов акцентира върху промяната, която трябва да е водещата цел в министерството, а не продължаване на досегашния стил на работа. „Трябва да въведем нов модел в селското стопанство, който да измести фокуса към експортно ориентирани продукти, такива с висока добавена стойност“, каза той. Христанов ще работи по изваждането на БАБХ от министерството, за да функционира като държавна агенция, „което предполага доста сериозна законодателна работа“.

Директорът на ДФ „Земеделие“ – РА Борис Михайлов посочи, че е икономист, социолог и юрист по образование, който в последните десетина години е работил като адвокат. „Както аз, така и моят екип, напълно съзнаваме тежката ситуация, в която се намира селското стопанство“, каза още той.

Проф. Христо Даскалов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се представи като ветеринарен лекар, който е професор от 9 години. Той заяви, че последните 14 г. работи в БАБХ, а преди това е бил за две години в Селскостопанска академия. Избран е за депутат от „Продължаваме промяната“ в МИР Пловдив град.

Накрая министър Иван Иванов отново прикани депутатите от комисията ако имат въпроси към екипа да ги зададат, но такива нямаше.

 

 

 

Leave a Comment