Към 200 са служителите – пенсионери в МЗ, от тях 145 са в „Напоителни системи“

канал R-3Служителите към Министерството на земеделието, които са навършили възраст за пенсиониране, са 28.

Извън утвърдената щатна численост има още 11 човека, повечето от които са ранно пенсионирани (на 52 г. и 10 месеца) военнослужещи и служители от системата на МВР. Това се чете в писмения отговор на земеделския министър Иван Иванов до депутата Мартин Димитров, задал въпрос за броя на служителите в пенсионна възраст в аграрното министерство.

В търговските дружества в системата на министерството броят на пенсионерите е значително по-висок. Те са общо 171. От тях 145 работят в „Напоителни системи“ЕАД, а 49 от тези служители имат над 5 години след навършване на възрастта за отдих по старост.

Тези дни земеделският министър заяви, че трябва да се вдигнат заплатите в „Напоителни системи“, за да могат да се привлекат по-млади хора с инженерни дипломи. Той посочи, че инженерите в напоителното дружество получават 600-700 лева месечно възнаграждение. Ако въпросните 145 души в пенсионна възраст бъдат освободени от работа преди да се повишат заплатите, „Напоителни системи“ вероятно ще изпадне в кадрови дефицит.

От справката се вижда още, че 11 от служителите в Системата за агропазарна информация (САПИ ЕООД) работят повече от 5 години след навършване на пенсионна възраст.

Leave a Comment