Кралската ботаническа градина кръсти неизвестно дърво на името на Леонардо ди Каприо

Популярният актьор е помогнал да се спре сечта в гората Ебо в Камерун и така е заслужил честта дървото с цветове, излизащи от ствола, да се назове Uvariopsis dicaprio
Дървото на Ди Каприо

Дървото на Ди Каприо

Вечнозелено дърво, което е ново за науката, е кръстено на Леонардо ди Каприо.

Учени от Кралските ботанически градини в Кю, Лондон, казват, че искат да почетат звездата за помощта му при спасяването на тропически гори от сеч, съобщава Би Би Си.

Дървото, на което е дадено официалното име Uvariopsis dicaprio, расте само в гората на Камерун, известна с невероятното си биоразнообразие.

„Смятаме, че намесата на Ди Каприо за спиране на изсичането на гората Ебо бе от решаващо значение“, каза д-р Мартин Чийк от Кю.

Учените и природозащитниците бяха ужасени, когато чуха за планове огромни части от гората Ебо да бъдат отворени за дърводобив.

Една от най-големите относително недокоснати тропически гори в Централна Африка, е дом на набор от уникална флора и фауна, включително застрашени горили, шимпанзета и горски слонове.

Международни експерти написаха писмо до правителството, в което документираха ценните животински и растителни видове, застрашени от изчезване. Проблемът беше подхванат от Ди Каприо, чиито публикации в социалните мрежи до милионите му последователи добавиха енергия към кампанията.

По-късно правителството отмени плановете за разрешаване на дърводобив, въпреки че гората все още не е официално обявена за национален парк.

„Това може да е просто отлагане на екзекуцията“, добави д-р Чийк.

Дървото „дикаприо“ е първото растение, ново за науката, което е официално наречено от учените от Кю през 2022 г. чрез публикация в научното списание PeerJ .

Малкото тропическо вечнозелено дърво има лъскави жълти цветя, които растат от ствола му. Член на семейството на иланг-иланг, то е открито само в малка част от гората и е критично застрашено.

Миналата година повече от 200 растения и гъби от цялата страна бяха официално кръстени от учени от Кю и техните сътрудници, включително розова лилия от същата гора, диво растение, уловящо насекоми, открито в Австралия, и орхидея с цветя, подобни на звезда, от остров Мадагаскар, която може да расте в тъмнината.

Няколко от тези нови видове вече са изчезнали и много са застрашени поради обезлесяване, суши, наводнения и пожари, предизвикани от изменението на климата.

От 16 нови вида орхидеи, открити в Мадагаскар, три се смятат за изчезнали в дивата природа поради унищожаване на местообитанието им. Едната е изчезнала поради изсичане на гори, за да се отглеждат растения за масло от здравец, използвано в индустрията за ароматерапия в Европа. А нова иглика в Конго е изложена на риск от добив на мед.

Д-р Мартин Чийк каза: „Все още има хиляди растителни видове и може би милиони гъбични видове, за които не знаем. Това естествено местообитание, в което те растат – особено гори, но и други местообитания, все повече и по-бързо се унищожава от нас, хората, без да знаем какво има там.“

Leave a Comment