Бум на фотоволтаиците в Полша – 39 000 инсталации, 6.7 GW! Как е у нас?

слънчеви панели в СтамболийскиСпоред Агенцията за енергийния пазар в Полша още в края на октомври 2021 г. инсталираната мощност на фотоволтаиците възлизаше на приблизително 6,7 GW. Фотоволтаичният сектор вече генерира над 42 процента. Броят на новите фотоволтаични инсталации през октомври миналата година надхвърли 39 хиляди, съобщава аграрното издание farmer.pl.

Прочети още: Полша активно подпомага инвестициите във фотоволтаици – за къщи и в стопанства

За  илюстрация на продължаващия полски фотоволтаичен бум през февруари 2021 г. мощността надхвърли  4 GW. Пазарът на потребители също нараства динамично.

Въпреки забавянето в сектора на по-малките микроинсталации, фотоволтаиката ще продължи да се развива добре и през 2022 г. може да достигне 9-10 GW, а до 2030 г. дори 27 GW според прогнозите на Института за възобновяема енергия. Възходящата тенденция на общия инсталиран капацитет в Полша ще се поддържа чрез промени в структурата на новоизградените фотоволтаични системи.

Фотоволтаичните ферми ще играят все по-важна роля в полския фотоволтаичен микс вместо малки и микроинсталации на производители. Прогнозата е, че в началото на 2023-2024 г. инсталираният капацитет ще бъде равен на капацитета на потребителите. Това ще бъде ускорено от промените, въведени в Закона за ВЕИ през 2021 г.

Тогава бе променена дефиницията за малка инсталация, която преди промените включваше съоръжения с мощност от 50 до 500 kW.

След влизане в сила на изменението за малки инсталации се считат тези с мощност по-голяма от 50 kW и не повече от 1 MW (Малка инсталация за възобновяеми енергийни източници е инсталация с възобновяеми енергийни източници с общ инсталиран електрически капацитет над 50 kW и не повече от 1 MW, свързани към електрическата мрежа с номинално напрежение по-ниско от 110 kV или с комбиниран капацитет за производство на топлина, по-голям от 150 kW и по-малък от 3 MW).

Прочети още: Да отглеждаш плодове и зеленчуци под фотоволтаици? Възможно и печелившо е!

Влизането в сила на новите законови разпоредби от есента на 2021 г. официално ще улесни изграждането на фотоволтаични ферми с мощност до 1 MW и продажбата на произведената от тях енергия. Това ще намали разходите и ще подобри продажбата на електроенергия от по-големи ВЕИ инсталации и на фермерите, които решат да инвестират в слънчева ферма през 2022 г.

Ако фермерите имат земи с лошо качество на почвата, която дава слаби приходи, разрешителният режим за построяване на соларен парк, който е близо до енергийна точка, е изключително облекчен.

Измененият в края на 2021 г. Закон за ВЕИ ще означава, че след въвеждането на нови регулации, тоест от 1 април 2022 г., инвестицията във фотоволтаиците за дома ще се изплати след 16 години. За сравнение: в настоящата система за поддръжка инсталацията ще се изплати след 6,5 до 9,5 години.

Следователно новите потребители, инвестиращи във фотоволтаици след 1 април 2022 г., трябва първоначално да се сблъскат с дори двойно удължаване на възвръщаемостта на инвестицията. Тази разлика е свързана с факта, че те ще продават излишъка от произведена енергия на по-ниска цена и ще купуват на повече от два пъти пазарната цена на енергията, като се вземат предвид данъците и таксите и, разбира се, разходите за разпространение. Следователно измененият закон е неблагоприятен за развитието на потребителския сектор на полския фотоволтаичен пазар в краткосрочен план.

Инвестициите във фотоволтаиците на потребителите все още ще бъдат печеливши, особено поради нарастващите цени на електроенергията, но ще изискват по-големи разходи, например за закупуване на хранилище на енергия (както физическо, така и виртуално като услуга).

Фотоволтаичният бум в Полша предостави не на всички оптимистична информация. Операторите на мрежата имаха причини да се притесняват, тъй като не са готови да усвоят огромни количества зелена енергия за толкова кратко време.

Това доведе до автоматично изключване на фотоволтаичните системи. Проблемът се задълбочава особено през лятото.

Това явление се превърна и в основна причина за въвеждането на нови регулации на системата за отстъпки при уреждане на енергия, получена от фотоволтаични инсталации. Друг проблем, отчасти в резултат от гигантския бум на фотоволтаичните инсталации, е ограничената наличност на компонентите на фотоволтаичните системи на пазара и оскъпяване на инсталацията.

Как е в България?

България е с почти 3 пъти по-малка територия от Полша, а населението ни е близо 6 пъти по-рехаво.

Инвестиционните мерки по ПРСР 2014-2020 г. дадоха възможност на кандидатите да изграждат инсталации за възобновяема енергия, ползвана за собствени нужди, с мощност до 1 мегават. В ПРСР от предишния програмен период 2007-2013 нямаше ограничения и доста фирми се възползваха да създадат с европейски средства соларни паркове.

Големият скок на ВЕИ бе през 2013 г., след което цената на изкупуване на електроенергията бе намалена.

В Интегрирания план в областта на енергетиката и климата на България 2021 – 2030 г. е посочено, че брутно произведената енергия от фотоволтаици през 2021 г. е 1 472 гигаватчаса от общо 8 981 GWh енергия от ВЕИ. Това е 16,4% ток от фотоволтаици. Перспективата до 2030 г. е произведената от слънце енергия да стане 4 652 гигаватчаса.

ВЕИ, фотоволтаици таблица

Leave a Comment