Иван Иванов очаква тази година НАП да изсветли секторите Плодове, Зеленчуци и Вино

Финансовият министър Асен Василев предупреди, че ще бъдат спрени злоупотребите при горивата, ползвани за производство на селскостопанска продукция

Иван ИвановЗемеделският министър Иван Иванов очаква тази година Националната агенция по приходите (НАП) да изсветли секторите Плодове, Зеленчуци и Вино. Именно за тях се твърди, че над 50% от продажбите на продукция са в сивия сектор.

„Данъчната администрация трябва да обърне внимание на това. Истината е, че осветляването на сектора наистина ще го направи конкурентноспособен. В тази ситуация, ако криеш доходи, ако криеш осигуровки, не помагаш нито на себе си, нито на работниците. Защото в крайна сметка така ти се превръщаш в един уязвим участник в цялата схема“, каза през БНР тази сутрин земеделският министър.

Той цитира също така финансовия министър Асен Василев, който вчера пред „Хоризонт“ заяви, че още в първите месеци на тази година НАП ще се концентрира в детайли в работата на отраслите Строителство и Селско стопанство.

За селското стопанство Асен Василев заяви, че вече е направена „много стройна организация“, която да обърне внимание на акциза върху горивата, които се използват в земеделието и животновъдството и за които стопаните получават държавна помощ. Целта е да се спрат злоупотребите.

Иван Иванов коментира и проблемите на оранжерийните производители, които заради непоносимите цени на различните енергии тази зима няма да отопляват и да отгледат ранна реколта зеленчуци.

 

Прочети още: Отворено писмо на БАПОП: Само спешна финансова помощ ще извади от колапс оранжерийното производство

„Министерството на земеделието няма механизъм, по който да въздейства на цените на енергийните ресурси. Това, което можем да направим, е да прехвърляме ресурси от една мярка в друга, което направихме преди Нова година. Прехвърлихме средства от тези, които отглеждат полски плодове и зеленчуци към оранжерийните производители в размер на 1 милион евро. Което, разбира се, е крайно недостатъчно“, каза министърът.

Той посочи, че скоро предстои обсъждане на бюджета за 2022 г. във всички негови аспекти. „От Министерството на финансите ще искаме увеличен ресурс за държавни помощи, за да можем да ги използваме максимално рационално. Предстоят ни разговори с МФ, както и с коалиционните партньори“, заяви той.

Относно тавана на плащанията, който ще залегне в Стратегическия план, Иван Иванов каза, че има разработени няколко варианта.

Стратегическият план ще бъде обсъждан тази седмица с различните браншови организации.

В Европейската прокуратура от служебния министър проф. Христо Бозуков са изпратени сигнали за нередности, свързани с животновъдството, допълни министърът на земеделието.

„Буквално има война за земя. По една или друга причина са се намесили различни играчи. Едни са притежателите на земята, други са ползвателите, отделно имаме един слой от земеделски производители, които хем са ползватели, хем са собственици, с огромни количества земя. Оттам идват и тези забележки на по-малките земеделски производители, че са ощетявани за сметка на по-големите. Този дисбаланс имаме задачата да го решим“, коментира Иван Иванов.

Leave a Comment