Десетки браншови организации се събраха днес в земеделското министерство

Министър Иванов е представил екипа си, а земеделци и животновъди са споделили проблеми

МЗХПредставители на десетки браншови организации от растениевъдството и животновъдството се срещнаха днес с ръководството на Министерството на земеделието в Големия колегиум.

„Залата се пукаше по шевовете“, разказаха присъствали.

Министър Иван Иванов е представил заместниците си, но освен тях в колегиума са били и директори на дирекции, за да чуят гласа на браншовиците.

Екипът на министър Иванов и заместниците са изслушали всеки, който е взел думата, за да говори проблемите в съответния сектор в бъдеще време.

В тефтерите ри ръководството си е записало базовите искания на браншовиците.

От Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) са посочили най-актуалния проблем в момента – секторът е в кома заради високите цени на природния газ и електроенергията и от управляващите зависи дали ще излезе от това състояние. Както вече е известно, повечето отопляеми оранжерии са преустановили работа, тъй като цените на енергийните носители са такива, че произведената продукция ще е на непоносими за българския потребител стойности.

Друг проблем, който се е появил днес, е снегът в Северна България. Оранжерии, които са се отказали да топлят, вече са покрити със сняг. В такива случаи стопаните им осигуряват отопление (дори и да не произвеждат), за да може снегът да се стопи. В противен случай, ако се натрупа по-голяма снежна маса, тя може да събори конструкциите, тъй като снегът е тежък. В същото време заради неспазени от оранжерийни производители договори с доставчици на газ, сега снежните оранжерии са отрязани от енергийни доставки и няма как да отоплят и да предотвратят риска от срутване.

Председателят на БАПОП Йордан Кръстанов е поискал от министъра съдействие за преговори с Булгаргаз, за да текне отново горивото.

Кръстанов е заявил още, че ако спешно не се помогне на оранжерийния сектор, първите български зеленчуци ще се появят на пазара в края на май.

Прочети още: Йордан Кръстанов, БАПОП: Нужни са ни 40 млн. лв. помощ, за да не фалира целия сектор Оранжерии

Темата с отоплението на оранжериите е била подкрепена и от председателя на Националния съюз на градинарите в България Мариана Милтенова. Тя е заявила, че помощта е необходима и за производителите на зеленчукови разсади. Ако те спрат производство поради скъпата енергия, напролет няма да бъдат засадени и полски зеленчуци.

Албена Симеонова, председател на Българска асоциация Биопродукти, също е настояла за държавна помощ за оранжериите, с оглед на това, че най-големият производител – Гимел, работи по биологичен способ.

 

 

 

 

Leave a Comment