Нидерландия с план да намали с една трета броя на кравите, свинете, пилетата

25 млрд. евро са определени за компенсиране на животновъдите, които се откажат от дейността си

крави, Северна ИрландияПреди Коледа 2021 г. новото правителство на Нидерландия представи план от 25 милиарда евро, с който иска да намали радикално броя на стопанските животни в страната. Ако това успее, лицето на селското стопанство в Холандия ще се промени.

Планът има за цел да компенсира фермерите, които се откажат от животновъдството. В холандските ферми трябва да има една трета по-малко прасета, пилета и крави. Наблюдателите обаче предполагат, че нито фермерите, нито земеделските организации ще приемат този план. Така че тази година трябва да има много протести и съдебни обжалвания.

Според Farmers Journal Холандия е един от най-големите земеделски производители в света, изнасяйки зеленчуци, плодове, цветя, месо и млечни продукти на стойност 65 милиарда евро годишно. 16 000 млечни ферми отглеждат почти 1,6 милиона млечни крави. Техният брой достигна своя връх едва през 2016/17 г. от 1,75 милиона крави и оттогава намалява. Освен това има около 11 милиона прасета в около 3000 ферми и почти 49 милиона пилета бройлери, които доставят годишно към 1 милион тона пилешко месо.

13-годишният план за съкращаване на животните ще компенсира холандски животновъди за преместване или напускане на индустрията и ще помогне на други да преминат към по-екстензивно земеделие. Irish Farmers Journal предвижда, че изпълнението на плана ще започне като доброволна програма. Новото правителство очевидно не смята за достатъчни направените досега опити за намаляване на фосфатите чрез отглеждане на животни. Планирани са също огромни инвестиции в опазването на климата и фонд от 35 милиарда евро за нови атомни електроцентрали.

По-рано беше обявено, че правителството в Хага възнамерява да предостави 228 милиона евро за 2022 г. вместо 95 милиона евро за постепенното спиране на свиневъдството. Премията е насочена към животновъдите, чиято ферма е на не повече от 10 км от зона Натура2000. Според правителството това се отнася за 80% от всички животновъдни стопанства. Целта е допълнително намаляване на емисиите на азот.

Участващите компании трябва да съборят оборите си и нямат право да отварят нови съоръжения за животни другаде, нито да участват в тях. Освен това устройствният план трябва да бъде променен, така че да не се допуска отглеждането на добитък в бившите помещения.

Leave a Comment