Църковен празник на великомъченица Татяна

света ТатянаНа 12 януари е празникът на великомъченицата света Татяна. Тя е почитана в целия християнския свят.

Татяна е била родена в Рим в знатно семейство. Баща ѝ е бил три пъти консул и таен християнин. От дете светицата поема пътя на целомъдрието. Била е посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.

Когато на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.), започва най-трудният период за Татяна. Сановниците на невръстния император обявили война на християните. Девицата била отведена в храма на Аполон, за да принесе жертва. Тя отказала, а идолът внезапно се сгромолясал и се разбил на парчета.

Това не стреснало мъчителите на Татяна, които я подложили на жестоки изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага. Според биографите на светицата, след всяко мъчение ставало чудо – тя се явявала на другия ден излекувана.

Най-страшното изпитание, което ѝ подготвили мъчителите, било да я предадат на изгладнели лъвове. Зверовете обаче се укротили около нея. Изпълнени с предчувствие, че това събитие ще обърне към християнството много хора, сановниците решили да обезглавят светицата. Същата участ постигнала и нейния баща.

Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като Света великомъченица Татяна.

Днес имен ден празнуват жените с имена Таня и Татяна.

Leave a Comment