Иван Христанов: До дни ще има съвсем различен вариант на таваните на плащанията

Таванът не е наказателна мярка към големите. Целта е насочим субсидиите така, че да се създадат следващите големи, каза на среща със сектор Растениевъдство заместник-министърът

Иван ХристановТаванът на плащанията ще бъде междинен – между приетия в коалиционното споразумение и между варианти, написани в Министерството на земеделието.

Това съобщи днес на среща с браншовици от „Растениевъдство“ заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

В отговор на въпрос на председателя на НАЗ Костадин Костадинов, Христанов каза, че нито един от 9-те варианта  за тавани на плащанията не съвпада с това, което е заложено в коалиционното споразумение по тема Селско стопанство. В него е записано, че „горната граница на директните плащания (е) в размер на до 100 000 евро на бенефициент с фокус на идентифициране на крайните бенефициенти за свързаност, с цел пренасочване на средствата към микро, малки и средни производители. Намаляване на злоупотребите чрез въвеждане на таван на приспаданията с ФРЗ, основан на 2.5 пъти средната стойност на стандартните заплати, свързани със селскостопанска дейност на национално или регионално равнище.“

„До дни ще имаме междинен вариант между сумата и условията, написани в коалиционното споразумение и 7-ми и 8-ми вариант на МЗ“, обеща той.

Иван Христанов не прие, че приемането като разходи за реални заплати и осигуровки, е начинът да се изсветли бизнеса на земеделците. „Правилният начин е НАП да си свърши работата“, каза той, като добави, че коефициентът 2,5 пъти (над средната работна заплата) е определен на политическо ниво.

Преди това зам.-министърът обясни, че не бива таваните да се приемат като наказателна мярка спрямо големите производители. Субсидиите обаче трябва да са насочени към базата, която да създаде следващите „големи“.

По повод забележката на Костадин Костадинов, че интервенциите вече са променяни два пъти и не е добре отново да се обсъждат и променят, защото “ когато една манджа се бърка много пъти“ не е на хубаво, зам.-министърът обясни, че новото ръководство е било пред два сценария относно Стратегическия план.

Първият е бил да се изпрати в Брюксел разработката на двете ръководства на МЗ преди това. Вторият – новият екип да направи ревизия и собствен анализ преди да оформи в окончателния му вариант Стратегическия план, „за да не се наложи да се оправдава след време с предишния екип на министерството. По тази причина ръководството на министерството е решило да преразгледа всичко свързано с плана досега, „за да имаме увереност, че няма лобизъм …“

„Ще чуем всички и ще прегледаме всичко“, заяви Иван Христанов.

Той смята, че в досегашните разработки на плана липсва нещо много съществено. А именно популяризирането на селското стопанства.

„Към нашата професия няма уважение. Няма да оправим престижа на селското стопанство, ако не възпитаме още от най-ранна възраст уважението и любовта към земята и храната“, посочи той. А по повод репликата на Костадин Костадинов за манджата и бъркането, заяви, че неговата лична амбиция е работата върху Стратегическия план да е като грис халва – колкото повече я бъркаш, толкова по-хубава става.

 

 

Leave a Comment