10 мерки за подкрепа предлага правителството в нов план срещу Ковид-19

Заетостта на броя на интензивните легла ще е главният фактор за определяне на мерките при разделяне на страната на 6 района (клъстери)

Кирил ПетковНационален оперативен план за справяне с пандемията Ковид-19 представи тази вечер правителството. Премиерът Кирил Петков представи в общи линии плана онлайн, след което допълнителни подробности по него дадоха министърът на здравеопазването Асена Сербезова и на образованието Николай Денков.

Кирил Петков каза, че при анализа на пандемичната ситуация е станало ясно, че най-критичният фактор при разрастване на случаите със заразени са интензивните легла в болниците. Процентът на тяхната заетост определя дали болничната система ще издържи на по-силен натиск.

„В този момент нищо няма да бъде затворено“, обяви премиерът, но изрази тревога, че ситуацията е динамична и обществото трябва да бъде информирано за плана, по който ще действат властите, когато дойде по-силна вълна.

Кирил Петков обясни, че страната ще бъде разделена на 6 района, който нарече клъстери. Това са сегашните райони на планиране – Югозападен, Южен централен, Югоизточен, Северозападен, Северен централен и Североизточен. Във всеки клъстер има по няколко области. (Например в Южен централен участват областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали – б.р.)

Заетостта на интензивните легла в отделните райони ще се следи ежедневно. Когато тя достигне 50% в съответния клъстер ще се въведат съвсем меки мерки.

При втори етап – заемане на 60% от интензивните легла, мерките също ще са либерални. Бизнесите и училищата няма да бъдат затваряни.

Етап 3, в който съответния район влиза, когато интензивните легла са заети на 70%, започва въвеждането на по-сериозни мерки. Учениците от 1 до 4 клас ще продължат да ходят на училище.

Крайният етап е четвъртият. Той настъпва при 80% заетост на интензивните легла. Тогава, по думите на премиера, ще се направят „симетрични затваряния на бизнеси“. Ще работят само хранителните магазини и аптеките.

Премиерът Петков обяви също така 10 мерки за подкрепа на бизнеса и населението. Повечето от тях са действали при предишните вълни на Ковид-19.

Нова е мярката за микро, малки и средни предприятия, която би се приложила при навлизане на някой от клъстерите в етап 4, когато всичко е затворено.

Мярката предвижда тези групи бизнеси да получат до 20% от средния нетен приход на предприятието за 2021 г., но не повече от 100 000 лева за дните, когато работата е спряла.

 

 

 

Leave a Comment