Парламентарен контрол: Как МЗ ще помогне на оранжерийните производители

Народно събрание, НСДнес земеделският министър Иван Иванов е призован за участие в парламентарния контрол.

Към него има само един въпрос, зададен от председателя на СДС Румен Христов, който участва и в парламентарната земеделска комисия.

Въпросът е как аграрното министерство ще помогне на оранжерийните производители, които обявиха, че спират зимното производство на зеленчуци заради трикратно увеличените цени на природния газ и на други енергоносители.

Припомняме, че на 7 януари Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) изпрати отворено писмо до земеделския министър и до премиера Кирил Петков, с което потърси помощ от държавата.

Темата бе продължена и на срещата на министър Иван Иванов и екипа му с браншовите организации в страната, която се проведе на 10 януари. На нея председателят на БАПОП Йордан Кръстанов заяви, че секторът е в кома и само спешна помощ може да го извади от нея.

В интервю за Агро Пловдив г-н Кръстанов заяви, че по изчисления на членовете на асоциацията, са необходими 40 милиона лева за директно подпомагане през цената на енергийните ресурси, за да може да се предотврати финансовия колапс на производителите, освобождаването на хиляди работници и лишаването на потребителите от български зеленчуци напролет. Той посочи, че 40-те милиона ще бъдат възстановени на държавата като ДДС още при продажбата на първата реколта краставици.

Според договорите с доставчици на природен газ в момента производителите плащат неустойка от 10% върху цената на заявения, но непотребен природен газ.

Освен това, ако оранжериите не са отоплени през зимата, един по-обилен сняг може да ги срути.

В днешния парламентарен контрол, който започва в 9 часа, министър Иванов е шести в програмата.

Leave a Comment