М. Кукушева: Очакваме съкратените държавни служители да се влеят в бизнеса и ДДС за храните да стане 9%

Мариана Кукушева

Служителите в държавната администрация са 1,2 милиона, в частните фирми също са 1,2 милиона. Със съкращаването на държавния апарат очакваме администрацията да се влее в бизнеса, който страда от дефицит на кадри.

Това каза тази сутрин пред БНТ Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя уточни, че министерските кадри могат да попълнят недостига на служители в администрацията на бизнес операторите.

Относно повишаващите се цени на хляба, тя изброи 4-кратното увеличение на цената на електроенергията, 5-кратното на природния газ и поскъпването на брашното, което вече е над 1000 лева за тон. „Имаме желание, но не знаем дали ще имаме възможности да увеличим и цената на труда“, допълни Кукушева.

По думите ѝ хлябът е поскъпнал най-малко в сравнение с всички други храни. В Европа цената на хляба се покачи два пъти, при нас доставната цена на хляба е повишена само 35%, даде пример браншовикът.

Кукушева даде пример със стръмната крива на електроенергията, като цитира плащанията за тока на един модерен хлебозавод. През юни 2021 г. сметката за потребената електроенергия е била 60 000 лв., през декември – 312 000 лв. Отделно от това същото предприятие потребява и природен газ. „Вече имаме доброволно затворени 5-6 хлебозавода заради натиска на енергийните цени“, посочи тя.

Инфлацията е увеличила постъпленията от ДДС в бюджета и затова държавата е длъжник на потребителите, тъй като именно те плащат този данък.

В условията на стагфлация (инфлация плюс безработица плюс обедняване) икономистите препоръчват да се намали ДДС за най-чувствителните стоки, за да се увеличи потреблението. Затова хлебопекарният бранш настоява този данък да стане 9% не само за хляба, но и за всички храни – нещо, което е заложено в коалиционното споразумение. Мариана Кукушева каза, че ДДС за храни е ниско за всички страни в ЕС с изключение на богатата малка държава Люксембург и на най-бедната – България.

 

Leave a Comment