Храните в по-бедните държави от ЦИЕ са поскъпнали значително, а в България – най-много

Докато в рамките на ЕС Евростат отчете увеличение с 2,9% на храни и напитки за ноември, в България поскъпването е с 6,8 на сто

магазин, супермаркетПравителствата на Централна и Източна Европа се борят да възпрат гнева на избирателите заради рязко нарастващите цени на храните, като някои политици се застъпват за мерки, които критиците оприличават на политиките от комунистическата епоха.

Инфлацията доведе до покачване на разходите за основни стоки в килерите в цяла Европа и извън нея, но проблемът е особено сериозен в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), където заплатите като цяло са по-ниски, отколкото на Запад, пише „Политико“.

През ноември, последният месец за сравними данни, поскъпването на храните и безалкохолните напитки в ЕС се е увеличило с 2,9 процента на годишна база, според Евростат . В много страни от ЦИЕ увеличението е около два пъти и повече по-висок процент — 5,4 процента в Унгария, 6,1 процента в Полша, 6,2 процента в Румъния и 6,8 процента в България.

Това идва в критичен момент за лидерите в региона. Унгарският премиер Виктор Орбан се стреми да бъде преизбран през април срещу обединената опозиция, която желае да го свали, докато в Полша управляващата партия „Право и справедливост“ (PiS) се готви за потенциално тежък вот през следващата година – ако съюзът й с понякога непредвидими коалиционни партньори не се срине по-рано.

Националните лидери сега обмислят или вече налагат нови регулации за борба с феномена на скъпите храни, включително контрол на цените. Орбан обяви миналата сряда, че цените на захарта, брашното, млякото, готварското олио, свинското и пилешките гърди ще бъдат намалени до нивата от октомври – ход, който по думите му, ще защити унгарските семейства.

„Унгария трябва да продължи да се движи напред, а не назад“, каза Орбан.

Сърбия и Северна Македония, които се надяват за членство в ЕС, вече временно замразиха цените на продукти като хляб, захар и слънчогледово олио.

Но някои смятат, че този контрол е краен: в Полша депутат от управляващата партия предизвика наскоро вълнение сред опозиционните политици  заради предложението страната да регулира цените на основните продукти като хляб, захар и брашно – мярка, която според критиците е взета за последно по време на комунистическото управление.

По-късно правителството се дистанцира от идеята.

В Румъния държавният секретар по земеделието Мариус Мику каза миналата година пред националните медии , че правителството „обмисля интервенции“, но каза, че „намесата на свободния пазар е трудна“.

Кандидатът на унгарската опозиция на изборите през април Петер Марки-Зай веднага опроверга изявлението на Орбан за контрол на цените, като каза, че е твърде малко, твърде късно и че икономиката на страната е в „трагично състояние“.

Но националните лидери също са ограничени в това какви лостове могат да дръпнат, за да се борят с инфлацията на цените на храните, предвид нейната сложна мрежа от фактори, от времето до усложненията на глобалната верига за доставки. И експертите прогнозират, че нещата може да се влошат през следващите месеци.

Глобалната инфлация на цените на храните удря особено силно страните от ЦИЕ, защото докато разходите за хранителни стоки в региона са сред най-ниските в ЕС, според Евростат хората там харчат по-голяма част от заплатите си за храна: повече от 16 процента в Полша и Унгария, 19 процента в България и 25,1 процента в Румъния – най-високият пик в ЕС, където средното е 13,5 процента през 2020 г.

„Увеличаването на разходите за храна има по-голямо въздействие в Румъния, където доходът на глава от населението е по-нисък, отколкото в други европейски страни“, каза Йонуц Думитру , главен икономист в Райфайзен Банк в Румъния. „Въздействието е по-силно тук, защото средният румънски потребител отделя повече от доходите си, за да попълни кошницата си в магазина за хранителни стоки.

В Централна и Източна Европа „храната е по-евтина като цяло, така че ако суровините нараснат с определен процент, тогава автоматично … процентното увеличение ще бъде по-високо“, каза Якуб Олипра, старши икономист в полския клон на Crédit Агрикол банка.

Ситуацията се влоши и от продължаващата енергийна криза в Европа, която доведе до покачване на цената на газа: този скок засегна фермерите, тъй като природният газ е основна съставка в азотните торове, които използват, което от своя страна засяга добивите и повишава разходите за произведена храна. Компаниите за преработка на храни също трябваше да се борят с по-високите разходи за енергия, като често ги прехвърляха на потребителите.

„Вземете хляба например“, каза Думитру от Райфайзен Банк. „Цената на газа и цената на пшеницата са фактори, които пряко влияят върху това колко ще струва хлябът. Невъзможно е да не видите покачване на цените на храните, след като разходите за енергия растат.“

Vojtěch Bílý, говорител на чешкото министерство на земеделието, прогнозира, че по-големи увеличения на цените могат да дойдат тази или следващата година, защото „някои хранителни компании имат дългосрочни договори за закупуване на енергия“.

Местните казват, че сега се мъчат да вържат двата края, в сравнение с преди година.

За да се справят със сложните проблеми, движещи инфлацията на цените на храните, страни като Полша, Румъния и Чешката република се стремят да намалят ставките на ДДС за електроенергията и газа, което косвено може да намали цените в супермаркетите. Полският премиер Матеуш Моравецки също иска да премахне таксите за ДДС за хранителни продукти и торове.

Финансовите министри на ЕС решиха миналия месец, че при определени условия правителствата трябва да могат да намалят данъка върху хранителните продукти до нула, а Моравецки сега търси одобрение от Брюксел за прилагане на тази мярка, преди тя да влезе официално в сила.

Leave a Comment