Депутати питат как БАБХ ще се отдели от земеделското министерство

земеделска комисияНа заседание на парламентарната комисия по земеделие, храни и гори заместник-министри и изпълнителният директор на БАБХ ще отговарят на два въпроса.

Шефът на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов е повикан, за да опише визията си по какъв административен начин ще се извърши прехвърлянето на ведомството от Министерството на земеделието към Министерския съвет.

Както стана ясно тази седмица, изпълнителната агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове“ ще премине към Министерството на финансите с промени в Закона за подпомагане на земеделските производители.

Какъв ще е начинът за преминаването на БАБХ на подчинение на правителството и кои нейни функции ще останат към аграрното министерство, предстои да бъде оповестено.

Другият въпрос, с чиито отговор са ангажирани заместник-министри на МЗ, е “ … относно прилагането на член 17 от Регламент(ЕС) 2021/2115 на Европейския парламент и на Съвета от 2 декември 2021 г. за установяване на правила за подпомагане за стратегическите планове, които трябва да бъдат изготвени от държавите членки по линия на общата селскостопанска политика (стратегически планове по ОСП) и финансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), и за отмяна на регламенти (ЕС) № 1305/2013 и (ЕС) № 1307/2013.“

 

Leave a Comment