Англия финансира с 500 млн. паунда 10 научни проекта за неутрално въглеродно земеделие

Изследователи ще работят по 5 теми за внедряване на нови знания в селското стопанство

земя във ВеликобританияДесет нови проекта, които да помогнат на земеделието в Обединеното кралство да премине към нетна въглеродна нула и да стане по-устойчиво, получиха финансиране на стойност половин милион паунда (,175 млрд. лв. – б.р.).

Проектите ще бъдат осъществени от някои от водещите експерти по земеделие и бионаука в Обединеното кралство, съобщава farminguk.

Те бяха официално обявени днес от AHDB (Съвета за развитие на земеделието и градинарството) и Изследователския съвет по биотехнологии и биологични науки (BBRSC).

Ще бъдат обхванати пет отделни теми: технология, възобновяемо земеделие, здраве на почвата, подобряване на системите за животновъдство и, гледайки към бъдещето, разработване на нови механизми за устойчивост.

Проектите ще помогнат селскостопанската индустрия да достигне нетна нула в Англия и Уелс до 2040 г. като принос към новата цел до 2050 г. за цялото Обединено кралство.

В момента селското стопанство е отговорно за около 9% от емисиите на парникови газове в Обединеното кралство, предимно от метан.

Два от новите проекти ще накарат изследователите от Rothamsted Research (водещ световен изследователски център) да разработят нов комплект за полеви тестове за измерване на почвения фосфат, докато университетът Стърлинг се надява да създаде най-добра практика за смесване на биопестициди в резервоари.

Възобновяващото земеделие също така предлага възможности за фермерите да увеличат устойчивостта, като два проекта целят да им предоставят  подобрени насоки.

Д-р Джулия Купър от университета в Нюкасъл ще работи с фермерите, за да разбере по-добре възможностите и предизвикателствата пред регенеративното земеделие в Североизточна Англия.

Междувременно Университетът в Рединг ще работи със земеделските производители, за да предостави подобрени насоки за намаляване и оптимизиране на вложенията за култури като маслодайна рапица, особено ползите за здравето на почвата от добавянето на органични материали.

Д-р Аманда Бенет, учен по околна среда в AHDB, каза: „Земеделието ще играе важна роля за намаляване на въздействието на изменението на климата чрез намаляване на емисиите на парникови газове и увеличаване на съхранението на въглерод.

„Тези нови изследователски проекти ще осигурят така необходимия напредък в научните познания за това как земеделието може да достигне нетна нула до 2040 г.“, каза тя.

Други проекти ще имат за цел да предоставят насоки за ползите от подобреното здраве на почвата; Селският колеж на Шотландия (SRUC) ще проучи как земните червеи могат да намалят риска от заболяване чрез ефективно управление на остатъчните вещества.

Обединеното кралство е много подходящо за животновъдство и д-р Георгиос Банос от SRUC ще се стреми да подобри генетиката за отглеждане на устойчиви на климата овце, докато Кралският селскостопански университет ще разгледа най-добрите възможности за паша.

И накрая, Университетът в Единбург има за цел да разбере по-добре как растенията и патогените се борят на молекулярно ниво с „индуцираната от убиквитин (вид белтък) резистентност в ечемика“, водена от д-р Беатрис Ороса.

Leave a Comment