Земеделската комисия обсъди тавани и преразпределително плащане без цифри и без отговори

парламент

Парламентарната земеделска комисия похаби днес един час в опит да разбере нещо по-конкретно относно важната тема какъв ще е таванът на плащанията и кои стопани ще получават преразпределително плащане.

Заместник-министър Момчил Неков се яви в Народното събрание, за да отговаря на въпроси, които всъщност са към ресорите на зам.-министър Иван Христанов, който пък не можеше да присъства, тъй като е под карантина.

След като Момчил Неков съобщи какво е решено по темите в коалиционното споразумение от декември и какво е обсъдено до преди въвеждането на настоящото правителство, председателят на комисията Пламен Абровски изрази разочарование, че липсва конкретиката на цифрите.

Заместник-министърът ясно заяви, че нищо не е ясно преди коалиционните партньори да се съберат, за да решат параметрите на таваните и преразпределението.

„Важно е дали ще има приспадане на фонд Работна заплата и осигуровките, или не. Дали ще се приспадат само заплатите без осигуровките“, каза Неков. Той обясни, че ако се приспадат заплати и осигуровки, таваните ще отидат на практика към 150 000 евро. А ако се приспадат само заплатите – към 130 000 евро.

Той бе репликиран от Абровски, който каза, че по регламент от таваните се приспадат трудовите възнаграждения.

Относно преразпределителното плащане, което ще е 10% и по двата варианта, председателят попита защо то се плаща за първите 30 хектара, а не за първите 10 ха, посочвайки, че при производството на плодове и зеленчуци 30 хектара са доста голяма площ. Отговорът бе, че това число е постигнато с консенсус между браншовите организации.

Не се разбра колко голямо трябва да е едно стопанство, за да получава преразпределително плащане за първите 30 ха – дали 300 или 600 хектара? Въпросът не е решен, тъй като коалиционните партньори още не са го обсъдили.

В изказванията на заместник-министъра браншовите организации въобще не бяха споменати като фактор при вземане на финалните решения, въпреки че те активно обсъждат вариантите вътре в структурите си.

На въпрос, зададен от депутат, колко често ще се променя размерът на трудовото възнаграждение, което ще се приспада и което според коалиционното споразумение не трябва да е по-голямо от 2,5 пъти от средната заплата в селското стопанство, също нямаше ясен отговор.

Депутатът Владимир Маринов заяви накрая, че не му е ясно какъв ще ефектът от тавана и преразпределителното плащане за малките и средни стопанства.

 

 

Leave a Comment