Новата Държавна агенция по храните ще има два основни екипа – аналитичен и оперативен

БАБХСлужителите в новата Държавна агенция по безопасност на храните (ДАБХ) ще бъдат разделени в два основни екип – аналитичен и оперативен, разясни вчера пред депутати от Комисията по земеделие, храни и гори проф. Христо Даскалов, изпълнителен директор на БАБХ. 

Аналитичният екип ще включва научно-изследователската дейност и иновациите, лабораторният контрол, който ще обедини всичките лаборатории в страната.

Оперативният екип ще се занимава с контрола върху здравето на животните, продуктите за растителна защита, безопасността на храните и на фуражите. Растителната защита е най-слабото звено в работата на агенцията и ние ще надградим контрола там, каза проф. Даскалов.

Той информира още, че нито един качествен специалист на работа в БАБХ няма да бъде изпуснат и пренебрегнат.

Директорът посочи, че до момента БАБХ е имала много неспецифични дейности, от които новата държавна агенция ще се освободи. Електронните регистри като ВетИс и тези, които тепърва ще се създават, ще преминат в ръцете на специалисти от министерството за електронно управление, за да може да се подобрят.

Дискусионен е въпросът кои политики ще останат в Министерството на земеделието и кои ще са във функциите на новата ДАБХ, отговори на друг въпрос Христо Даскалов.

Той подчерта, че преобразуването на БАБХ в ДАБХ ще даде възможност за гъвкави рефлекси на агенцията при взимане на оперативни решение. Ще може да се създаде и и отделен фонд при кризи, за да има адекватен отговор при извънредни ситуации.

От ГЕРБ и ДПС изразиха недоверие, че преминаването на БАБХ от земеделското министерство към правителството ще подобри работата в сферите, за които е отговорна агенцията.

 

 

Leave a Comment