Земеделската комисия в парламента свиква браншовите организации за обсъждане на таваните

Народно събрание, НСНа 26 януари в 16:30 часа Комисията по земеделие, храни и гори кани на среща браншовите организации в селското стопанство, които са постоянни членове на Тематичната работна група, създадена за изработване на Националния стратегически план.

Основната тема на разговорите според предварителната програма е фиксирана в чл. 17 в Регламент (ЕП) 2021/2115 от 2 декември миналата година.

А именно: Определяне на горна граница и прогресивно намаляване на плащанията.

В чл. 17 т. 3 гласи:

Преди да приложат параграф 1 или 2, държавите членки могат да приспадат от размера на основното подпомагане на доходите за устойчивост, което се отпуска на земеделски стопанин за дадена календарна година:

а) всички заплати, свързани със селскостопанската дейност, декларирана от земеделския стопанин, включително данъците и вноските за социално осигуряване, свързани с трудовата заетост;

б) еквивалентната сума за редовен и неплатен труд, свързана със селскостопанска дейност, упражнявана от лицата, работещи в съответното земеделско стопанство, които не получават заплата или които получават по-малко възнаграждение от обичайно заплащаната сума за предоставените услуги, но са възнаградени чрез икономическия резултат от дейността на земеделското стопанство;

в) елемента „разходи за труд“ от договорните разходи, свързани със селскостопанска дейност, декларирана от земеделския стопанин.

Според коалиционното споразумение България ще въведе тавана от 100 000 евро при плащанията с приспадане на заплатите на наетите служители, пряко свързани с производствените дейности в стопанството. Там е записано още, че трудовите възнаграждания не могат да са до 2,5 пъти по-високи от средните в селското стопанство. Все още не е уточнено дали ще се приспадат и дължимите осигуровки.

В съобщението се уточнява, че заради епидемичната обстановка ще бъде допускан по един представител от браншовите организации, който трябва да притежава зелен сертификат или да е направил по-рано PCR или антигенен тест.

Leave a Comment