Министерствата на земеделието на България и Северна Македония ще си партнират

министрите на България и Северна МакедонияМинистърът на земеделието на България д-р Иван Иванов и министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Северна Македония Люпчо Николовски подписаха Меморандум за разбирателство между двете министерства и за сътрудничество в областта на земеделието, аграрните науки, селските райони и горското стопанство. Това стана днес по време на Съвместното заседание между правителствата на Република България и Република Северна Македония.

„Този меморандум ще ни даде възможност за конкретизиране на партньорството в аграрната област по теми, които са приоритетни за двете страни“, заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов. По думите му, срещата днес е потвърждение на желанието  да се задълбочат съществуващите отношения и да се търсят конкретни взаимноизгодни резултати.

Документът предвижда интензивно партньорство в аграрната област, чрез обмен на научна и техническа информация и трансфер на експертни познания. Заложено е споделяне на добри практики, разработване и изпълнение на съвместни научноизследователски проекти и трансгранично сътрудничество в областта на селските райони. Българската страна се ангажира да споделя своя опит по отношение на прилагането на Инструмента на ЕС за предприсъединителна помощ.

Leave a Comment