Стефан Бурджев: Ще има гарантирани бюджети за всяка община по ПРСР след 2023 г.

Водещ критерий за подпомагането ще е броят на жителите

 Бурждев НСОРБВ следващия програмен период от 2023 г. ще има гарантирани бюджети по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за всяка община. Средствата ще бъдат изразходвани според нуждите на общините и по целесъобразност. Това заяви днес на среща с представители на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев.

От страна на сдружението участие взеха Донка Михайлова, заместник-председател на УС, Силвия Георгиева, изпълнителен директор и други представители на управителния съвет на сдружението, както и членове на организацията.

„Целта ни е да няма привилегировани населени места и да се намери баланс“, допълни още заместник-министърът. По думите му намерението е да има ресурс за решаване на проблемите в цялата страна, според техните специфики.  Бюджетите ще се определят спрямо разработена методика, в които има 4 основни критерия, като водещ е населението.

Представителите на сдружението изразиха подкрепата си за предложението, като посочиха, че ще то ще бъде обсъдено с членовете на организацията.

Тема на разговорите бе и приключването на настоящия програмен период на Програмата за развитие на селските райони, както и подготовката на условията за кандидатстване по подмярка 7.2.  В хода на дискусията стана ясно, че тези теми ще продължат да се коментират на оперативно ниво, като предстои да бъде проведена и среща с представителите на Държавен фонд „Земеделие“.

Leave a Comment