Ирландските рибари решиха да нарушат военни учения на руския флот

Те ще излязат на риболов в района и очакват руските военноморски сили да спазят правилата за избягване на сблъсък

море, лодка, рибари - ИрландияИрландските риболовни лодки планират по мирен начин да нарушат военните учения на руския флот, които започват от 1 февруари, заяви вчера Патрик Мърфи, главен изпълнителен директор на Ирландската организация на производителите на южна и западна риба.

Военните учения трябва да се проведат в международни води на 240 километра от югозападния бряг на Ирландия следващия месец. Но ирландските рибари твърдят, че ученията застрашават важна зона за морския живот и ценен риболовен регион. Според руския посланик в Ирландия Юрий Филатов учението ще бъде „малко упражнение – може би три или четири кораба, не повече“.

Рибарите обаче не са впечатлени.

„Това е поминъкът на рибарите и риболовните семейства по цялото крайбрежие тук“, каза Мърфи пред радио RTE във вторник. „Това са нашите води.“

Според Мърфи има половин милиард тона синьо путасу (вид треска) в района, където ще се проведат руските военни учения. Той също така се опасява от сеизмични сътресения, които могат да бъдат създадени от ракети, изстреляни по време на ученията, тъй като те биха могли да променят модела на миграция на риба тон с години.

„Искаме да действаме. Няма да се сблъскаме с лодките, няма да ги поемем по този начин, но определено имаме точка на конфликт тук и искаме нашето правителство да направи нещо за нас“, обяви Мърфи.

Мърфи разказа пред „Политико“ за своите „разрушителни“ планове.

„Нашите лодки ще отидат в този район на първи февруари, за да ловят риба“, каза Мърфи. „Когато една лодка трябва да се върне в пристанището, друга ще се отправи, така че да има непрекъснато присъствие във водата. Ако това е в близост до мястото, където се провеждат военните учения, ние очакваме руските военноморски служби да спазват правилата за избягване на сблъсъка.“

В понеделник ирландският външен министър Саймън Коуни каза , че военните планове на Русия „не са добре дошли“. Ученията в началото на следващия месец ще се проведат в международни води, но в рамките на въздушното пространство и изключителната икономическа зона на Ирландия.

Руският посланик Филатов каза, че не знае дали ще бъдат изстреляни ракети и дали в ученията ще участват подводници. Русия е информирала ирландските авиационни власти за планираните учения.

Leave a Comment