На 27 януари се ражда Моцарт и умира Верди

В кръговрата на дните датата 27 януари среща двама велики композитори – австриец и италианец  – през 145 години разстояние. На този ден през 1756 г. се ражда детето-чудо Волфганг Амадеус Моцарт, а през 1901 г. умира Джузепе Верди.

Wolfgang-amadeus-mozartМоцарт почва да свири на пиано, когато е на 3 години, а на 5 вече е композитор. На 6-годишна възраст тръгва на турнета из Виена, Мюнхен, Париж и Лондон с амбициозния си баща Леополд, който също е музикант и композитор.

На 10 години малкият Амадеус свири в английските кръчми, за да пълни семейния бюджет.

Преди да стане на 20 пише две опери.

Когато е на 21 години Моцарт отново поема на пътешествия из немски градове, този път придружен от майка си. Влюбва се в Алоиз Вебер, но години по-късно избира да се ожени за сестра ѝ Констанца. Двамата имат щастлив семеен живот и нещастието от родените 6 деца през 9-годишния им брак само две да останат живи.

От Германия Моцарт, придружен от майка си, поема към Париж с карета. Изтощена от дългото пътуване, майка му Ана умира от туберкулоза.

Според негови биографи, Моцарт дори не пиши на чернова творбите си. Записва нотите така сякаш чува небесен хор и той само трябва да отрази музиката върху листа. Така е създал само за седмица някои опери.

През 1782 г. композира във Виена „Отвличане от сарая“. Това е и годината, когато се жени за Констанца. През 1786-а, когато е на 30 г., Амадеус Моцарт сътворява за месец и нещо „Сватбата на Фигаро“, а на следващата година „Дон Жуан“. В годината на смъртта си – 1791 г., композира „Вълшебната флейта“, а последното му произведение е „Реквием“ (заукопойна литургия). През късия си живот написва общо 21 опери, 68 симфонии, десетки концерти за различни инструменти.

Умира на 5 декември 1791 г. след кратко боледуване. Геният е погребан в общо гробище във Виена.

Джузепе ВердиЗа разлика от Моцарт, Джузепе Верди живее 87 години. Той е роден на 10 октомври 1813 г. (22 години след смъртта на австрийския композитор) в град Бусето, област Парма, която по това време е била френско владение. Още като дете свири на орган в местната църква. Впечатлени от музикалния талант на Джузепе, родителите му подаряват спинет (малък клавишен инструмент), който той пази до края на дните си.

Спонсориран от местен търговец Баредзи, Джузепе Верди заминава да учи музика в Милано. Първата му опера е представена на сцената на миланската „Ла Скала“, когато е на 26 години.

Верди се жени за дъщерята на спонсора си – Маргарита, с която имат две деца, починали бързо след раждането си. Когато е на 27 години той овдовява, след като Маргарита умира от енцефалит. По това време композиторът, който вече е създал една опера и има договор за написването на още две, е толкова разтърсен от смъртта на децата и съпругата си, че решава да се откаже завинаги от музиката. Но съдбата му е решила друго.

През 1940 година Верди композира една от най-известните си опери – Набуко. Тя се играе на сцена през 1942 г., когато той е на 29, и е първият му голям успех. Благодарение на тази опера, той се запознава с бъдещата си втора съпруга – изпълнителката на главната женска роля на Абигайл – Джузепина Стрепони. Те се женят доста по-късно – през 1959 г. заради съпротивата, която Верди среща от страна на семейството на първата си съпруга.

С успеха на Верди растат и доходите му. Той ги влага в земя, с изграждане на къща на родителите му и на собствена къща в родния му град.

До края на живота си Верди създава десетки опери, които се изпълняват из целия свят. Сред най-известните са Травиата, Аида, Риголето, Дон Карлос, Трубадур, Макбет, Отело, Фалстаф.

Когато е на 61 години, през 1874 г., той става сенатор на Кралство Италия.

Известно е, че Джузепе Верди е сред четящите композитори. Той е прехвърлил произведенията на най-големите класици като Шекспир, Гьоте, Данте и други.

Верди умира на 87 г. на 27 януари 1901 г., малко след смъртта на втората си съпруга.

Leave a Comment