Пет работодателски организации искат извинение от Асен Василев – обидил ги!

Асен Василев в пловдивския панаир

Министър Асен Василев на изложбата Винария в Пловдив през 2013 г.
Архивна снимка на Агро Пловдив

Пет работодателски организации искат от вицепремиера и финансов министър Асен Василев извинение, тъй като ги е обидил по време на вчерашното заседание на Националния тристранен съвет. Те излязоха с открито писмо, адресирано до Василев.

Повод за писмото е обидното, според работодателите, изказване на министъра на финансите. На възраженията на работодателите, че минималната работна заплата у нас се вдига прекалено много, той заяви:

„От пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро.“

Тези думи са жегнали работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ.

В България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера, тоест държавата е най-лошият работодател, пише в позицията.

Работодателите посочват, че на минимална заплата се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата, като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват, посочват работодателите.

„Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати такова е и заплащането“, пише още в откритото писмо.

Leave a Comment