Нова методика за намаляване на плащанията по мярка 10 „Агроекология и климат“

За направление „Контролна почвената ерозия“ при неспазване на добри земеделски практики, които водят до замърсяване на водите с нитрати, субсидията се анулира. Същото важи и при разораване на постоянно затревени площи за бенефициери по направление „Възстановяване и поддържане на затревени площи с висока природна стойност“

нива, земяЗемеделското министерство публикува проект на заповед на земеделския министър за утвърждаване на методика по Мярка 10 „Агроекология и климат“, която определя размера на санкциите при неспазване на изискванията по различните направления в мярката. Публикувана е и методиката. проектите подлежат на обществено обсъждане до 27 февруари 2022 г.

Санкциите могат да достигнат до 100% отнемане на субсидията, при неспазени няколко изисквания, едно или повече от които е с редукция 100 %. В повечето случаи не се изплаща субсидии само за парцела, в които е констатирано неизпълнение.

Санкция от 100% се прилага, когато кандидатите по направление Контрол на почвената ерозия, дейност „Затревяване на междуредията при лоза и трайни насаждения“и дейност „Изграждане и поддържане на оттокоотвеждащи бразди и напречно на склона  не представят план за дейностите, който е заверен от агроном или в който не са посочени номерата на заявените парцели. За същото направление без субсидии ще останат стопани при неспазване на добри земеделски практики, които водят до замърсяване на водите с нитрати, както и тези, които са декларирали, че създават буферни ивици с медоносни растения, но не са изпълнили изискванията. Това важи и при разораване на постоянно затревени площи за бенефициери по направление „Възстановяване и поддържане на затревени площи с висока природна стойност“.

Методика по мярка 10 „Агроекология и климат” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. 

Методиката се утвърждава на основание чл. 16 от Наредба № 7 от 2015 г. за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.(ДВ, бр. 16 от 2015 г.), наричана по – нататък „Наредба № 7 от 2015 г.“.

  1. I. Общи положения: 

Плащанията по мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. (ПРСР 2014 – 2020 г.) следва да се осъществят в периода от 1 декември до 30 юни на следващата календарна година. Тези плащания не се извършват преди да са приключили проверките на условията за допустимост, които държавите членки трябва да осъществяват. Плащанията могат да бъдат в пълен размер или в съответното процентно намаление, когато са констатирани неспазвания на ангажиментите или на други задължения от страна на бенефициентите.

С цел изпълнение на чл. 58, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 1306/2013, за да се осигури ефективна защита на финансовите интереси на Съюза, и да се предотврати последващо неизпълнение от същия бенефициер или от други, се предвижда и съответно процентно намаление на предоставяното подпомагане. В чл. 63 от Регламент (ЕС) № 1306/2013 e предвидено, че ако се установи, че даден бенефициер не изпълнява критериите за допустимост, ангажиментите или други задължения, свързани с условията за предоставяне на помощта или подкрепата, предвидена в секторното законодателство в областта на селското стопанство, помощта не се изплаща или се оттегля изцяло или частично.  За да се постигне този възпиращ ефект е необходимо да са извършени проверките от Разплащателна агенция и на база констатираните резултати да се установят пропорционални и ефективни мерки – съответните проценти намаления в предоставяната помощ.

След приключване на административните проверки и/или проверките на място Разплащателна агенция при определяне на плащанията следва да приложи и разпоредбите на Делегиран регламент (ЕС) № 640/2014 на Комисията от 11 март 2014 година за допълнение на Регламент (ЕС) № 1306/2013 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на интегрираната система за администриране и контрол и условията за отказ или оттегляне на плащанията и административните санкции, приложими към директните плащания, подпомагането на развитието на селските райони и кръстосаното съответствие (OB L 181, 20.6.2014 г.). В съответствие с разпоредбите на този регламент при формиране на процентите за намаленията в настоящата методика е отчетена значимостта, степента и продължителността на констатираното неспазване на изискване, като намаленията са отнесени към парцел, животно, блок на земеделско стопанство (БЗС), дейност или цялото направление.

При констатирана системност на неспазването, в съответствие с чл. 35, параграф 3 от Делегиран Регламент (ЕС) № 640/2014 на Комисията, изчислената сума след налагане на намаленията по раздел V, т. 5.1 в настоящата методика се редуцира допълнително с 3%, ако е първо повторение. При следващо неспазване приложеният допълнителен процент се удвоява.

  1. II. Изчисляване на финансовата помощ

2.1. Финансова помощ по мярката може да се предостави за парцели и/или животни, за които е поето задължение да се изпълняват дейности по съответното направление, при спазване на изискванията на Наредба № 7 от 2015 г., като кодовете се заявяват от бенефициетите съгласно приложение № 5 към чл. 9, ал.1 от цитираната наредба.

2.2. Финансовата помощ се намалява или не се предоставя, когато след приключване на всички нормативноустановени проверки, е констатирана разлика между декларираните за подпомагане и допустимите площи и/или животни от участващите в ангажимента. Когато получената сума след налагане на намаления за установено наддеклариране е положителна, се изчислява сума за годните за подпомагане площи и/или животни със съответните животински единици.

2.3 За дейностите от направление „Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм)“ изчисление на помощта се извършва като заявените ЖЕ, с които се извършва дейността, се приравняват към избираемата за подпомагане площ по правилото на чл. 15, ал. 3 от Наредба № 7 от 2015 г.: 1ЖЕ = 1ха. Финансовата помощ се изчислява на база по-малкият размер измежду площта, годна за калкулация и площта, приравнена към ЖЕ. Когато земеделският стопанин не е извеждал на паша животните на територията на съответния Национален парк, наддекларирането следва да се калкулира на база заявените ЖЕ, приравнени в хектари (съгласно правилото 1 ЖЕ = 1 ха). Изчислените намаления и санкции не може да надвишават стойността на исканата сума.

III. Намаления при неспазване на базови изисквания за различните агроекологични изисквания съгласно приложение № 6 към чл. 16 и чл. 23, ал. 2 от Наредба № 7 от 2015 г.

  • Общи условия

В общия случай, при неспазване на базови изисквания на конкретен парцел, намалението се прилага към установената площ на парцела, извън специфичните случаи за конкретни дейности, описани в т.3.2. „Специфични условия“ на настоящия раздел. Когато е констатирано неспазване на поне едно базово изискване, установената площ на парцела, се счита за неизбираема за подпомагане и се изключва от общата избираема площ. Установената площ на този парцел не се счита за наддекларирана, а се отчита като площ, за която земеделският стопанин не е спазил ангажимент, свързан с предоставянето на помощта, различен от тези, които засягат декларирания размер на площта.

Когато вследствие на нанесена вреда от трети лица бъде унищожена културата върху заявен за подпомагане парцел или част от него и земеделският стопанин е информирал Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) в определения 15-дневен срок, посочен в чл. 31 от Наредба № 7 от 2015 г., не се отпуска финансова помощ за площта.

  • Специфични условия

3.2.1. За всички дейности от направление „Контрол на почвената ерозия“, когато е установено неспазване на изискването да се запазват и поддържат съществуващите: полски граници (синори) в блока на земеделското стопанство и/или земеделския парцел; съществуващите трайни тераси в блока на земеделското стопанство и/или земеделския парцел, от избираемата за подпомагане площ се изключва площта на цялото БЗС с парцел, заявен по дейността;

3.2.2. За дейностите от направление „Контрол на почвената ерозия“, когато се установи неспазване на Правилата за добра земеделска практика с цел опазване на водите от замърсяване с нитрати от земеделски източници на заявения парцел, което е базово изискване съгласно т. 4 от приложение № 6 към чл. 16 и чл. 23, ал. 2 от Наредба № 7 от 2015 г., не се отпуска финансова помощ за дейността.

3.2.3. За дейностите от направление „Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм)“, когато е установено, че не е спазено базово изискване съгласно т. 5 от приложение № 6 към чл. 16 и чл. 23, ал. 2 от Наредба № 7 от 2015 г., земеделският стопанин не получава подпомагане за текущата година.

  1. I Намаления при неспазване на изисквания по управление на агроекологичните дейности по глава шеста „Изисквания за управление на агроеколочигни дейности“ от Наредба № 7 от 2015 г.

Разплащателната агенция намалява размера на финансова помощ в зависимост от установено неспазване на агроекологични ангажименти към одобрената дейност и/или направление. Размерът на финансовата помощ се намалява с предвидените проценти за неизпълнение на изискванията по управление. В случай, че е предвиден максимален процент, същият се прилага, когато не са изпълнени няколко изисквания. При неспазени няколко изисквания, едно или повече от които е с редукция 100 %, се налага намаление за съответната дейност в размер на 100 %.

За дейностите от направление „Възстановяване и поддържане на постоянно затревени площи с висока природна стойност (ВПС)“ при констатирано неспазване на изискването съгласно чл. 32, ал. 3 от Наредба № 7 от 2015 г. да поддържат гъстота на животинските единици на цялата пасищна площ на стопанството, на която се извършва пашата до 1 ЖЕ/ха, се прилага процент на намаление, въз основа на следните степени:

  • Ниска – установена гъстота под 0,3 ЖЕ/ха или в интервал от 1,01- 1,5 ЖЕ/ха;
  • Средна – установена гъстота в интервал от 1,51 – 2,5 ЖЕ/ха;
  • Висока – установена гъстота над 2,50 ЖЕ/ха.

За дейностите от направление „Контрол на почвената ерозия“ при констатирано неспазване на изискванe по управление към дадена дейност, се прилага процент на намаление, въз основа на следните степени:

  • Ниска – установено на до 10 % от декларираната площ по дейността;
  • Средна – установено на от 10,01 % до 20 % от декларираната площ по дейността;
  • Висока – установено на над 20 % от декларираната площ по дейността;

Земеделските стопани се подпомагат само за извършването на дейности съгласно установените изисквания за управление в глава шеста „Изисквания за управление на агроекологичните дейности“ от Наредба № 7 от 2015 г., които надхвърлят съответните базови изисквания. Финансовата помощ се намалява при неспазване на изисквания за управление със съответната степен на неспазване, изразена в проценти, както следва:

Ред № Изисквания за управление за дейност/направление Степен на неспазване/процент на намаление/
Направление „Възстановяване и поддържане на затревени площи с висока природна стойност“
1 Земеделските стопани не използват минерални торове и продукти за растителна защита. 5 %
2 Земеделските стопани не разорават заявените постоянно затревените площи. 100 %
3 Земеделските стопани не изграждат нови отводнителни системи. 5 %
4 Земеделските стопани, които поддържат постоянно затревените площи чрез косене, трябва да извършват косене от 15 юни до 15 юли за равнинни и хълмисти райони и между 30 юни до 15 август за планинските райони. 10 %
5 Земеделските стопани извършват косенето ръчно или с косачки за бавно косене. 10 %
6 Земеделските стопани извършват косенето от центъра към периферията или от единия край на ливадата към другия с ниска скорост. 10 %
7 Окосената трева се изсушава и събира на купове или се изнася от парцела. 5 %
8 Земеделските стопани, които поддържат постоянно затревените площи чрез паша, трябва да поддържат гъстота на животинските единици на цялата пасищна площ на стопанството, на която се извършва пашата, от 0,3 до 1 ЖЕ/ха. 5% при ниска степен

7 % при средна степен

12% при висока степен

 

9 Ако е констатирано разораване на постоянно затревените площи, земеделските стопани са длъжни да ги възстановят най-късно до последния ден за подаване на заявлението за плащане на следващата година съгласно чл. 12, ал. 2 от Наредба № 5 от 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания. Разораната площ се изключва от подпомагане за съответната година, като не се счита за наддекларирана. През следващата година земеделският стопанин задължително подлежи на проверка на място от Техническия инспекторат при Държавен фонд „Земеделие“.
Максимална стойност за направление „Възстановяване и поддържане на затревени площи с висока природна стойност“ 20 %
Направление „Контрол на почвената ерозия
Дейност „Затревяване на междуредията на лозята и трайните насаждения“
10 Земеделските стопани представят план за избраните дейности за площите, за които кандидатстват за подпомагане, който е заверен от дипломиран агроном. 100 %
11 В представения план са посочени номерата на заявените парцели по дейността и периода на извършване на агротехническите мероприятия. 100 %
12 Земеделските стопани спазват изискването за затревяване на междуредията на лозята и трайни насаждения – поддържане на нисък тревостой на междуредовото затревяване и вътрешноредово окопаване на насажденията от приложение № 10 от Наредба № 7 от 2015 година 15 % при ниска степен

30 % при средна степен

70 % при висока степен

Дейност „Изграждане и поддържане на оттокоотвеждащи бразди и напречно на склона
13 Земеделските стопани представят план за избраните дейности за площите, за които кандидатстват за подпомагане, който е заверен от дипломиран агроном. 100 %
14 В представения план са посочени номерата на заявените парцели по дейността и периода на извършване на агротехническите мероприятия. 100 %
15 Земеделските стопани спазват изискването изграждане и поддържане на оттокоотвеждащи бразди напречно на склона – дължината на браздите е 5 – 10 м, като се прекъсват през 5 м; разполагат се перпендикулярно на наклона и шахматно по склона в редовете; браздите се прокопават три пъти годишно; 10 % при ниска степен

20 % при средна степен

50% при висока степен

Дейност „Създаване и поддържане на буферни ивици с медоносна тревна растителност“
16 Земеделските стопани представят план за избраните дейности за площите, за които кандидатстват за подпомагане, който е заверен от дипломиран агроном. 100 %
17 В представения план са посочени номерата на заявените парцели по дейността и периода на извършване на агротехническите мероприятия, както и използваните медоносни растения. 100 %
18 Земеделските стопани спазват изискването за създаване и поддържане на буферни ивици с медоносна тревна растителност – ширината на ивиците е от поне 4 м; прокарани са напречно на склона в зависимост от наклона на терена, почвения тип и други фактори; в зависимост от разстоянието между тях и ширината им те заемат 15 % от обработваемата площ на парцела; 10 % при ниска степен

20 % при средна степен

50% при висока степен

Дейност „Поясно редуване на окопни със слята повърхност култури, перпендикулярно на склона“
19 Земеделските стопани представят план за избраните дейности за площите, за които кандидатстват за подпомагане, който е заверен от дипломиран агроном. 100 %
20 В представения план трябва да бъдат посочени номерата на заявените парцели по дейността и периодът на извършване на агротехническите мероприятия. 100 %
21 Земеделските стопани спазват изискването за поясно редуване на окопни със слята повърхност култури перпендикулярно на склона – поясите, широки 30 – 100 м, с редуващи се окопни и слятопокривни култури, се разполагат перпендикулярно (напречно) на склона (по контура). 10 % при ниска степен

20 % при средна степен

50% при висока степен

За съответните дейности от направление „Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм)“
22 Земеделските стопани спазват нормите на натоварване на пасищата, одобрени от дирекциите на националните паркове, и поддържат гъстота на ЖЕ/ха съгласно плана за управление на съответния парк. 15 %
23 Земеделските стопани извеждат животните на паша на определените планински пасища най-малко 3 месеца от годината в периода май – октомври; изключение от тези срокове се допуска при изрично разпореждане на дирекцията на съответния национален парк.                         30  %
24 Земеделските стопани притежават не по-малко от две кучета от каракачанската порода и/или кучета от порода „Българско овчарско куче“ за опазване на овцете и говедата от нападение на хищници ( при използване на най-малко две кучета). 5 %
25 Животните са придружавани от пастир (гледач), ако не се придружават от земеделския стопанин; 20 %
26 На придружаващите стадото кучета се поставят спъвачки. 30 %
За съответните дейности от направление „Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство“
27 Земеделските стопани представят писмено разрешение от съответната развъдна организация или от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството за клане или продажба на всяко подпомагано животно през текущата година.  20 %
28 Земеделските стопани спазват развъдната програма за съответната подпомагана порода. 10 %
29 Земеделските стопани отглеждат свинете съгласно изискванията на Наредба № 6 от 2007г. за условията и реда за пасищно отглеждане на свине от източнобалканската порода и нейните кръстоски. 5 %
Максимална стойност за направление „Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство“: 25  %
За дейностите по направление „Опазване на застрашени от изчезване местни сортове, важни за селското стопанство“
30 Земеделските стопани отглеждат декларирания сорт 100 % /за парцел/

 

  1. Други намаления за всички дейности от съответното направление

5.1. Финансовата помощ на земеделски стопани, които не водят дневник на прилаганите земеделски дейности в земеделското стопанство, съгласно чл. 27 от Наредба № 7 от 2015 г., се намалява с 10 %.

5.2. При констатирано неспазване на Условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние и законоустановените изисквания за управление, одобрени съгласно чл. 42 от Закон за подпомагане на земеделските производители в стопанството, за всички дейности от мярка 10 от ПРСР 2014-2020 г. се прилага изчисления процент, съгласно действащата Методика за прилагане на Кръстосаното съответствие в България.

5.3. При констатирано неспазване на минималните изисквания за торене и използване на продукти за растителна защита в стопанството се прилага намаление от 7 % на общата сума на финансовата помощ за всяка дейност от направлението.

Leave a Comment