Два нови български сорта домати ще бъдат регистрирани през 2022 г.

Доц. Станислава Грозева, ИЗК "Марица"  Архивна Снимка на Агро Пловдив

Доц. Станислава Грозева, ИЗК „Марица“
Архивна Снимка на Агро Пловдив

Институтът по зеленчукови култури „Марица“ в партньорство с учени от Центъра по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) планират да регистрират през 2022 г. два нови сорта домати с отличен вкус, висока устойчивост и добра продуктивност.

Институтът и Центърът (базирани в Пловдив) анализират колекция по 150 селекционни линии домати и пипер с цел да създадат линии и хибриди, които съчетават вкуса на традиционните български зеленчуци с устойчивост на заболявания с цел увеличаване на добивите и доходите на стопаните, съобщава бюлетинът на ЦРСББ.

Проучват се молекулярните механизми и гени, отговорни за биологичното разнообразие.

Българските зеленчуци са известни със своя превъзходен вкус. За съжаление обаче повечето от тях не носят гени за устойчивост на болести, поради което много производители отказват да ги отглеждат.

Усилията на учените са да съчетаят най-доброто от различни селекционни линии, създавайки сортове с отличен вкус, високи добиви и устойчивост на болести.

 

Leave a Comment