До 1 юли БАБХ ще стане държавна агенция, с по-високи заплати и без зависимости

проф. Христо ДаскаловДо 1 юли днешната Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще стане държавна структура, подчинена на правителството. До средата на годината нормативите, които уреждат прехвърлянето, трябва да са факт. Това заяви пред националното радио новият изпълнителен директор на агенцията проф. Христо Даскалов. Основната промяна ще е в разделянето на контролните и ветеринарните функции, които досега са съчетавани в БАБХ, което според директора е неправилно.

„В управлението има постулати, които трябва да се спазват. Контролът и бизнесът не трябва да се съчетават. Тогава се получава загуба на контрол“, каза той.

В момента в БАБХ агрономите са 167, а преди 10 години са били 400, посочи проф. Даскалов. Според него заплащането на служителите трябва да се увеличи, за да може повече млади хора да заработят в агенцията.

Директорът каза още, че е установил „доста милиони“ дългове на БАБХ, някои от които към частни фирми и лаборатории за дейност, която е можела да се извършва и от агенцията.

Има създадени връзки, които ще трябва да разкъсаме по-нататък. Има лоши практики в системата на земеделието, касаещи бизнеса и  земеделците са изпитали „силата на институциите не в добрия смисъл на думата“, каза още той.

 

Leave a Comment