Министър Иванов подкрепя скока на минималния осигурителен доход на фермерите до 710 лева

Едва 6,5% от земеделците се осигуряват на минимума

Иван Иванов, Съвет на ЕСОт 230 000 земеделски стопани едва 15 000 се осигуряват на минимален осигурителен доход. Това съобщи снощи пред парламентарната аграрна комисия земеделският министър Иван Иванов по време на блиц-контрол.

Изчислението показва, че те са едва 6,5% от всички заети в селското стопанство.

Министърът подкрепи заложеното увеличение на минималния осигурителен доход за земеделски стопани и тютюнопроизводители в Законопроекта на Закона за държавния бюджет 2022 г. Според проекта минималният земеделски доход трябва да се увеличи от 420 на 710 лева, което е скок с 69%.

Иван Иванов каза, че при осигуряване върху нисък доход пенсията на стопаните ще бъде изключително малка и внесените осигуровки няма да са достатъчни дори за формиране на минимална пенсия.

Припомняме, че досега финансовите министри почти ежегодно правят опити чрез законопроектите за държавния бюджет да изравнят минималния осигурителен доход на земеделците с минималната работна заплата в страната. Винаги обаче депутатите успяват да оспорят това и минималният доход на фермерите не достига минималната работна заплата. Затова и в момента скокът от 69% (290) лева е толкова голям.

Малък коментар

Истината е, че когато 15-те хиляди земеделци започнат да плащат пенсионни и здравни осигуровки върху 710 лева, това няма да повиши бъдещите им пенсии, тъй като те отново ще са на минимума. Но поне, когато получават минималната пенсия, може би ще са си я заслужили с бъдещите вноски. Ако най-ниския земеделски доход не се изравни с минималната заплата, когато настъпи време за пенсиониране, фермерите ще получат минималната, а не по-ниска пенсия, тъй като нашата пенсионна система е солидарна.

Тъй като обаче в целия ЕС доходите на фермерите са далеч по-ниски от средните доходи в другите отрасли, е време земеделското министерство да инициира и подпомогне финансово създаването на Пенсионен фонд за земеделските стопани, за да могат, когато достигнат възраст за почивка по старост, те да не живеят мизерно с минималните си пенсии, а да получават добавка от този трети незадължителен пенсионен стълб. Но за да имат интерес да се включат в него, земеделските стопани трябва да получат процентно добавяне към личните им осигуровки от министерството.

Така го правят в Германия. И така осигуряват по-достойни старини на немските производители на храна.

 

 

Leave a Comment