„Напоителни системи“ са прекратили проектите за ремонт на 24 главни напоителни канали

В отговор на въпрос на опозицията защо това се е случило, земеделският министър отговори, че така е била спасена от фалит държавната фирма

напоителен каналИзпълнителният директор на „Напоителни системи“ЕАД Димо Чопков е прекратил одобрените още на 7 юли 2021 г. проекти за ремонти на 24 главни напоителни канали. Дружеството кандидатства по подмярка 4.3 от ПРСР 2014-2020 г. за финансиране и трябваше да получи 106 милиона лева, за да извърши тази дейност.

Това потвърди земеделският министър Иван Иванов в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Мария Белова, която бе председател на парламентарната земеделска комисия в 44-то Народно събрание. Белова заяви, че след изпълнението на проектите поливните площи в страната е трябвало да се увеличат с 200 000 декара. Допълни още, че състоянието на някои напоителни канали е застрашително лошо и даде за пример бент Маноле в Пловдивска област, който може наводни 60 000 декара земеделска земя заради лошото си състояние. Освен това вметна, че срокът за изпълнение е октомври 2023 г. и е напълно вероятно той да не бъде спазен и „Напоителни системи“ да бъде лишено от това толкова необходимо финансиране, още повече, че заложените в Плана за възстановяване и устойчивост над 800 млн. лв. за реконструкция и модернизиране на напоителните съоръжения вече са отменени.

Иван Иванов обясни, че причината да се спре изпълнението на проектите е, че ако то започне, държавната фирма ще фалира.

„С прекратяването на договорите спасяваме „Напоителни системи““, каза той.

Това ли е папката?

Това ли е папката?

По-нататък министърът обясни, че при встъпването си в длъжност на 13 декември 2021 г., служебният министър проф. Христо Бозуков му е връчил папка с доклади от ДФ „Земеделие“ и одитната агенция към министерството. От докладите става ясно, че ако договорите влязат в сила задължително ще има финансова корекция (санкции – б.р.) между 5 и 25%. Причината е, че в търговете по обществените поръчки е имало индикации за измами. „Предстои да сезираме компетентните органи за въпросните търгове“, информира министърът.

Той добави, че има време отново да се проведат търгове и изпълнението на проектите да завърши в срок.

Иван Иванов припомни, че държавното дружество е в тежко състояние с 40 млн. лв. дългове, а с евентуални санкции заради проектите, сумата на задълженията ще се увеличи с още 27 милиона лева и „дружеството щеше да бъде обявено в несъстоятелност“.

Мария Белова се усъмни в отговора и заяви, че стига до извода, че „тези изпълнители не се харесват на сега управляващите“. Затова трябва да бъдат проведени нови търгове, които да се спечелят от „правилните хора“.

Тъй като снощи министърът участваше в така наречения блиц-контрол, а темата за обстойно коментиране на „Напоителни системи“ не бе записана в дневния ред, депутатите от земеделската комисия решиха да има нарочно заседание за държавното дружество и мярка 4.3. А Иван Иванов обеща да им изпрати одитния доклад, в който са описани нарушенията на обществените поръчки по проектите.

Leave a Comment