ООН: Световните цени на растителните масла и млечните продукти се повишиха през януари

Царевицата и оризът също са нагоре, спад от 3,1% при пшеницата и захарта
Снимка на ФАО

Снимка на ФАО

Махалото на световните цени на храните се завъртя през януари, като основната причина за това е намаляването на доставките на растителни масла, според информация, публикувана днес от Организацията по храните и земеделието (ФАО) към ООН.

Индексът на цените на храните на ФАО  е средно 135,7 през януари, с 1,1 процента повече от декември. Този индекс позволява наблюдението на месечните колебания в световните цени на най-популярните хранителни продукти.

Средният Индекс на цените на растителното масло на ФАО се повиши най-много през последния месец, след лек спад през декември, той добави 4,2 процента към нов рекорд. Ръстът засегна котировките на всички основни видове растителни масла, което беше улеснено от повишаването на цените на суровия петрол. Цените на палмовото масло се повишиха главно поради опасения за възможно намаляване на експортните доставки в Индонезия, основният световен износител на този продукт; котировките на соево масло бяха подкрепени от силното търсене на внос, предимно от Индия; цените на рапичното масло бяха повишени от допълнително намаляване на предлагането; и котировките на слънчогледовото масло се повишиха както в резултат на по-ниското предлагане, така и на силното търсене на внос на международните пазари.

От ФАО коментират: „Цените на растителните масла, които достигнаха нови рекордни нива, бяха предизвикани от намаляващите възможности за износ, както и от други ограничаващи предлагането фактори, особено недостиг на работна ръка и неблагоприятни метеорологични условия, и има основания да се смята, че ефектите от тези фактори няма да бъдат преодолени в краткосрочен план.“

Средната стойност на Индекса на цените на млечните продукти нараства с 2,4 на сто, а нарастването на този индекс продължава пети пореден месец, като най-много се покачват цените на обезмасленото сухо мляко и маслото. Намаляването на предлагането на световния пазар се дължи на намаляване на експортното предлагане в Западна Европа, както и на по-ниските прогнози за производството на мляко в Океания през следващите месеци. Ситуацията се влошава от забавяне на фазата на обработка и транспортиране поради недостиг на работна ръка поради пандемията от COVID-19.

Средният Индекс на цените на зърнените култури на ФАО се повиши леко през януари и беше само с 0,1 процента по-висок в сравнение с декември. През последния месец експортните цени на царевицата скочиха с 3,8% поради отрицателни очаквания заради сухите условия в Южна Америка, докато цените на пшеницата паднаха с 3,1%, подпомогнати от богатата реколта в Австралия и Аржентина. Международните цени на ориза се повишиха с 3,1% за месеца, водени от по-ниската реколта и постоянно силното търсене от азиатските страни.

Индексът на цените на месото на FAO беше по-висок през януари, тъй като цените на говеждото месо достигнаха връх, тъй като търсенето на международно внос изпревари експортното предлагане, докато цените на овнешкото и птичето месо спаднаха леко, защото експортното предлагане беше по-високо от търсенето на внос. Котировките на свинско месо леко се повишиха, отчасти поради по-високите производствени разходи и произтичащото от това намаление на предлагането на международните пазари.

Средната стойност на Индекса на цените на захарта на ФАО намаля с 3,1 процента през януари; това е единственият подиндекс, който показва такъв спад, поради благоприятните прогнози в Индия и Тайланд, водещите страни износителки, както и увеличените валежи и по-ниските цени на етанола в Бразилия.

Нова прогноза за зърно

Според актуализираната прогноза на ФАО световното производство на зърнени култури през 2021 г. ще бъде 2,793 милиона тона, което е с 0,8 процента по-високо от година по-рано.

Производството на пшеница   през 2021 г. ще бъде сравнимо с нивата от 2020 г., като производството на едро зърно е нараснало с 1,3% и на ориз с 0,7%.

Очаква се площите с пшеница да се увеличат през 2022 г., подкрепени от благоприятните метеорологични условия в Северното полукълбо, но по-високите цени на суровините ще попречат на по-голямото увеличение. Прогнозите за царевицата изглеждат обещаващи: високите цени ще доведат до рекорден ръст на засадените площи в Аржентина и Бразилия.

Очаква се световното потребление на зърнени култури през сезон 2021-2022 да нарасне с 1,6 процента в сравнение с предходния сезон, което би могло да намали съотношението между запасите и потреблението до 28,7 процента, малко по-високо от година по-рано, но все пак сравнимо с предишни периоди .

Последната прогноза на ФАО за световната търговия със зърнени култури за сезон 2021-2022 г. е за рекордните 481 милиона тона, което е с 0,4 процента повече от предходния сезон. Така обемът на световната търговия с пшеница може да нарасне с 2,0 процента, а на ориз – с почти 4,0 процента, което повече от компенсира очаквания спад от 1,5 процента в търговията с едри зърна.

Leave a Comment