Браншови организации в сектор Плодове искат поне 50% ръст на помощта за зимни пръскания

дръвче с прасковиПет браншови организации от сектор Плодове изпратиха писмо до ръководството на Министерството на земеделието, с което искат увеличение на ставките за така наречените зимни пръскания на трайните насаждение с 50% над досегашните.

В становището се посочва, че по-рано браншът е мотивирал предложението ставките да станат със 100% по-високи, а вместо това на последния УС на ДФ „Земеделие“ е решено ръстът им да е с 20 на сто. 

Организациите предлагат компромисния вариант от 50% увеличение, като настояват министерството да реагира бързо.

Ето и СТАНОВИЩЕТО от браншовите организации в сектор производство на плодове

„Относно: Предложеното увеличение на ставките за подпомагане и бюджета по държавната “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР, УВАЖАЕМИ Г-ДА ЗАМ.-МИНИСТРИ,

В качеството си на представители от сектор „Производство на плодове“ изразяваме нашето неудовлетворение и несъгласие с предложените от Вас увеличения на ставките за подпомагане на площ и общия бюджет по схемата за държавна “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период” .

За това увеличение ние научихме вчера от медиите. Направените от Вас промени представляват увеличение на досегашните ставки за подпомагане и на бюджета по схемата с 20%.

В наше мотивирано искане, изпратено до Вас, ние изложихме обстоятелства, които налагат увеличение на ставките и бюджета със 100% , а не – с 20%.

Ваше становище относно нашето предложение или разчети ние не получихме .

Считаме, че за намирането на добро и работещо решение за всеки проблем , е необходим диалог. За нас остават неясни мотивите и данните, на чиято база сте решили да направите конкретното предложение. Молим да вземете предвид трудните условия, в които ние произвеждаме, а именно – увеличените разходи на гориво, продукти за растителна защита, торове, материали и труд.

Нашите разходи се увеличават непрекъснато.

Цената на плодовете от производителите е една и съща от години.

Колкото и да се опитваме да оптимизираме своите разходи на производство, не успяваме при динамиката на увеличението им.

Овощарството е производство, което изисква не едно третиране с продукти за растителна защита. Тази схема за държавна подкрепа е една малка помощ, но тя е необходима.

Затова апелираме към Вашата бърза реакция, така че да се направи увеличение в ставките и бюджета с 50% от досегашния им размер, или новите ставки да са следните:

– през пролетния период : 400 лв с ДДС за ха площ (270 лева преди, 324 лв. според решението на последния УС на ДФЗ)

– през есента в периода на масов листопад: 150 лв с ДДС за ха площ (100 лева преди, 120 лв. според решението на последния УС на ДФЗ)

Молим да отговорите на това становище максимално скоро и да предприемете необходимите действия в интерес на сектор плодове, защото времето за реакция предвид необходимостта от нотификация на помощта и скорошното стартиране на прием по нея.

С УВАЖЕНИЕ:

Минчо Гроздев Асоциация на овощарите в България

Коста Петров Съюз на овощарите в България

Димитричка Търпанова Добруджански овощарски съюз

Николай Колев Съюз на Дунавските овощари

Божидар Петков Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните“

Leave a Comment