Мощна атака за повече пари към земеделското министерство и правителството

Пренебрегвайки споразумението за 100 000 евро таван на директните плащания от 2023 г., животновъдни организации поискаха таванът на Ковид-помощта на стопанство от сектора да е 300 000 евро. И заплашиха с протест

Браншови организации от животновъдния и растениевъдния сектори, включително и представители на пчелари, поискаха от аграрното министерство и правителството допълнително подпомагане. Към всички се присъедини днес и ПП „Обединени земеделци“ с председател Петя Ставрева.

Единствени животновъдите заплашиха с протести в случай, че властта не се отзове на исканията им.

Оранжерии

Далеч преди всички, още в края на 2021 г. оранжерийните производители поискаха помощ от държавата, за да могат да отгледат ранни зеленчуци в отопляеми оранжерии. Тогава, а и сега, цените на енергийните носители като природен газ, пелети, дърва вече бяха увеличени в пъти.

Едва миналата седмица УС на фонд „земеделие“ реши да отпусне 3,5 млн. лв. на производителите, които традиционно отоплява, за да отгледат ранни зеленчукови реколти.

Животновъди

кравеферма в ЖелязноСлед заседанието на УС на ДФ „Земеделие“ на 7 февруари животновъдни организации, но не всички, които представляват сектор „Животновъдство“, подготвиха декларация, адресирана до премиера, вицепремиера Асен Василев, председателите на парламентарните комисии по бюджет и по земеделие, както и до земеделския министър.

Направи впечатление отсъствието на Съюза на птицевъдите и на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Декларацията е подписана от „Национален съюз на говедовъдите в България“(НСГБ), „Обединени български животновъди“, „Браншова камара за месодайно животновъдство“, “Съюз на животновъдите в България“, „Асоциация на българските биволовъди“, „Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България“, „Национална асоциация на животновъдите“, Животновъдно сдружение „Старият Балкан“, „Асоциация за развъждане на черно-шарената порода говеда в България“, ,,Асоциация на свиневъдите в България“, ,,Асоциация на индустриалното свиневъдство в България“. Документът е публикуван в сайта на НСГБ „Говедовъд“.

В декларацията се посочва, че заради ниските изкупни цени на млякото и месото и завишените разходи за фураж и електроенергия, животновъдните организации искат лична среща с премиера Кирил Петков.

В случай, че такава не се състои, 11-те организации са заявили писмено исканията си. А именно: 100% увеличение на бюджета за животновъдство за 2022 г.; спешно изплащане на държавната помощ за щетите, нанесени от Ковид-19, но също така увеличаване на размера на подпомагане за  до 300 000 евро; спешно плащане на държавната помощ за хуманно отношение към свине в пълен размер за 2022 г., както и на неизплатените до момента суми по нея от 2018 г. досега.

Както и много други организации, а също така и партии, 11-те организации искат намаляване на ДДС за мляко и месо, за фуражи и торове.

В случай на пасивно отношение от страна на властта, организациите заплашват с протести.

Пчелари

Към животновъдните организации се присъединява и пчеларската организация (една от поне 12-те такива) Национален браншови пчеларски съюз. Организацията иска намаляване на ДДС за пчелния мед и пчелните продукти наполовина, тоест данъкът да е 10%.

Въпреки че пчеларите досега винаги са получавали от извънредната Ковид-помощ, Националният браншови пчеларски съюз настоява сектора да участва в това подпомагане.

Овощари

Браншови организации от сектор овощарство поискаха от ръководството на земеделското министерство да увеличи ставката за държавната помощ за растителна защита срещу вредители през зимния период с 50%.

Миналата седмица УС на ДФ „Земеделие“ обяви, че е актуализирало ставката с 20% отгоре, но производителите на плодове смятат, че завишените разходи за продукти за растителна защита, както и за горива и торове, не могат да бъдат покрити само с 20% по-високи ставки.  

Партия „Обединени земеделци“ 

Днес на пресконференция в Пловдив партия „Обединени земеделци“ (ОЗ) заяви на пресконференция, че увеличаването на минималния осигурителен доход за земеделски стопани и тютюнопроизводители с близо 70%, ще вкара в сивия сектор най-малките земеделци. Петя Ставрева, председател на партията, каза, че предложението на ОЗ е минималният осигурителен доход за 2022 г. да бъде 500 лева за стопанства със стандартен производствен обем до 25 000 лева. Той включва най-дребните: ферма с до 10 крави или до 160 овце, или с до 13 свине-майки, стопанства с до 66 дка лозя и до 17 дка ябълки и круши и др.

Освен това от „Обединени земеделци“ поискаха Националният стратегически план да се изпрати възможно най-бързо до Европейската комисия, а също така да се публикува на интернет страницата на министерството, за да може стопаните да се запознаят по-навреме с новите зелени изисквания за получаване на субсидии.

Георги Ташев заяви, че е редно помощта de minimis да бъде увеличена до 30 000 евро за периода на ползване, а бюджетът на държавната Ковид-помощ да се удвои с оглед на новите по-високи цени на консумативите в земеделието – торове, препарати за растителна защита, найлони, капкови системи, фуражи, енергийни ресурси. Той заяви, че субсидиите за инвестиционните мерки от ПРСР 6.1 за млади фермери и 6.3 за малки стопани, трябва да стане 100 000 лева.

Зара Клисурова, председател на Съюза на производителите на етерично-маслени култури в България каза, че две седмици чака за поискана от нея среща със земеделския министър, но такава и досега не е насрочена. Тя заяви, че себестойността на продукцията от маслодайни рози расте, а пазарът не реагира по същия начин, така че розопроизводителите ще са на загуба и тази година. Те не могат да увеличат надниците на берачите на розов цвят и затова тази пролет ще имат проблем с наемането на работници.

Кметове на малки населени места, които са членове на „Обединени земеделци“ заявиха, че общински проекти по ПРСР се изпълняват в общинските центрове, докато малките населени места не могат да се възползват от инвестиционните субсидии.

И „Обединени земеделци“ поискаха намаляване на ДДС за храните, както и за по-сериозен граничен контрол при вноса на плодове и зеленчуци.

Leave a Comment