Властта овладя ДДС каналите и ще налее в тях част от заема

Преди изборите БСП говореше, че ще налее 1 млрд. лв. от контрабандата, а сега иска да го тегли като заем, недоумяваше Георги Ганев
Георги Ганев, пресконференция пред НС

Георги Ганев (вдясно) каза, че колкото и да смята 400 млн. лв. му се губят
Снимка на Офнюз.БГ

Новата власт вече е овладяла ДДС каналите и смята да налее 400 милиона лева в тях. Парите ще се вземат от заема от 1 милиард лева, който правителството смята да тегли. Това предлоложи днес икономистът Георги Ганев на първата пресконференция на протестиращите, организирана от Антиправителствената информационна служба „NОрешарски“. Тя се проведе на открито пред сградата на Парламента.

Преди това Георги Ганев разтълкува досегашната информация, получена от властта за необходимостта от вътрешния заем.

„500 млн. лева ще се влеят към фискалния резерв, а другите 500 милиона лева ще отидат за разписани от тях мерки като повишаването на майчинските. Смятахме ги, смятахме ги тези мерки и пак не успяваме да ги докараме повече от 100 млн. лв. Едни 400 млн. лева се губят, дори да приемем приоритетите на правителството за хубави“, обясни Ганев.  

Той справедливо отбеляза, че някои от аргументите на Кабинета са верни. Например този, че заемът ще ни излезе евтино, тъй като кредитният рейтинг на страната е добър.

Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии припомни, че преди изборите БСП е обещавала да вкара в бюджета 1 милиард лева допълнително като спре акцизната контрабанда. Вместо това, сега се иска същата сума като кредит.

През 2014 г. не се очакват сериозни плащания по външния дълг. Големи суми ще връщаме чак през 2015 г., каза икономистът.

Според Ганев от решението на правителството за теглене на кредита до ефективното му получаване ще мине поне един месец. „Това е хоризонтът, в който правителството ще направи всичко възможно да се задържи на власт. Заявки, че ще доживее до евроизборите през 2014 г. стават все по-несериозни и малко вероятни“, прогнозира икономистът.

 

Leave a Comment