Разрешено е трето насекомо в блюдото – домашният щурец

Вчера Европейската комисия (ЕК) разреши пускането на пазара на домашни щурци (Acheta domesticus) като нова храна в ЕС.

Домашен щурец "Най-всеядното същество на Земята е човекът"

Домашен щурец
„Най-всеядното същество на Земята е човекът“

Това е третото насекомо, което е успешно одобрено за консумация и следва предишни разрешения, дадени миналия юли за изсушения жълт брашнен червей и през ноември за мигриращия скакалец.

Домашният щурец ще се предлага изцяло, замразен или изсушен, и на прах. Това разрешение беше одобрено от държавите-членки на 8 декември 2021 г., след строга оценка от Европейската агенция за безопасност на храните, която заключи, че консумацията на това насекомо е безопасна при употребите, представени от компанията-заявител.

Продуктите, съдържащи тази нова храна, ще бъдат етикетирани по подходящ начин, за да маркират всякакви потенциални алергични реакции.

През последните години Организацията по храните и земеделието установи, че насекомите са хранителен и здравословен източник на храна с високо съдържание на мазнини, протеини, витамини, фибри и минерали. Освен това насекомите съставляват значителна част от ежедневната диета на стотици милиони хора по света. В контекста на стратегията от фермата до трапезата насекомите също са идентифицирани като алтернативен източник на протеин, който би могъл да улесни преминаването към по-устойчива хранителна система.

Leave a Comment