Иван Иванов обеща лозаро-винарският сектор да стане приоритет за МЗм

След приемането на националния бюджет ще започнат разговори с браншовете за разпределяне на 111-те милиона лева от Ковид-помощта

Иван Иванов„Държавата ще бъде добър партньор на всеки земеделски производител“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов при ритуалното зарязване на лозя във видинското село Гомотарци, като поздрави с днешния празник производителите.

Той отбеляза, че държавата има дълг към Северозападния район, който има изключителен потенциал за развитие.

Министърът заяви по повод Националния стратегически план, че в следващите дни ще стане ясно в какъв мащаб ще инвестира държавата в сектора през следващия програмен период, като гарантира, че планът ще бъде внесен до края на месеца в Европейската комисия.

По думите му предстоящата мащабна инвестиция в българското земеделие цели да има на трапезата ни продукция от българските земеделски производители.

Лозаро-винарският сектор ще бъде приоритет за Министерството на земеделието, каза министър Иванов.

Той припомни, че по т. нар. COVID мярка земеделските производители ще получат над 111 млн. лв., а от средствата ще се възползва и лозаро-винарският сектор. След приемането на бюджета започват разговори с производителите за начина, по който средствата ще бъдат разпределени.

„През юли ще има актуализация на бюджета. Ако е необходимо, държавата ще се намеси отново в полза на земеделските производители“, заяви министър Иванов.

В отговор на въпрос министърът на земеделието каза, че политиката за обвързана с производството подкрепа ще доведе до изсветляване на сивия сектор.

Leave a Comment