За пръв път: Био производители в ЕС кандидатстват от 25 март за 8 награди

Наградите ще са 8 в 7 категории. Крайният срок за попълване на заявлението е 8 юни

биологични продуктиДнес получи зелена светлина първият в историята на ЕС конкурс за биологични продукти. Той е съвместна инициатива на Европейската комисия, Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), Европейският комитет на регионите (КР), Копа-Коджека и IFOAM Organics Europe

Наградите ще отличат постижения по веригата на биологични стойности,  най-добрите и най-иновативните участници в биологичното производство в ЕС.

Заявленията ще бъдат отворени за попълване от 25 март до 8 юни 2022 г. Наградите ще се раздадат на церемония на 23 септември – Денят на европейското биологично производство. Той бе отбелязан за първи път през 2021 г.

Категории и награди

Схемата за биологични награди на ЕС се състои от 7 категории и 8 награди. Те признават различни участници по веригата на биологични стойности, които са разработили отличен, иновативен, устойчив и вдъхновяващ проект, произвеждащ реална добавена стойност за биологичното производство и потребление. Въпросниците могат да се разгледат информативно още сега.

Категория 1: Най-добър биологичен фермер (жена) и Най-добър био фермер (мъж)

Тази награда се организира от Копа-Коджека и IFOAM Organics Europe.

Категория 2: Най-добър биологичен регион

Наградата се организира от Европейския комитет на регионите.

Категория 3: Най-добър органичен град

Тази награда се организира от Европейския комитет на регионите.

Категория 4: Най-добра био-област

Наградата се организира от Европейския комитет на регионите.

Категория 5: Най-добро малко и средно биологично предприятие

Целта на тази награда е да награди базирани в ЕС малки и средни предприятия (МСП), които преработват биологични продукти. Тази награда се организира от Европейския икономически и социален комитет.

Категория 6: Най-добър търговец на биологични храни

Целта е да се награди базиран в ЕС търговец на дребно на храни, който продава биологични продукти. Тази награда се организира от Европейския икономически и социален комитет.

Категория 7: Най-добър биологичен ресторант

Целта е да възнагради ресторант, самостоятелно или като част от хотелския или кетъринг сектора, предлагащ сертифицирани биологични ястия в менюто си. Тази награда се организира от Европейския икономически и социален комитет.

Наградите са нефинансови.

Журито, което ще определи крайните победители, ще се състои от представители на: Европейската комисия, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, COPA-COGECA, IFOAM Organics Europe, Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз.

 

Leave a Comment