БГ краставици поскъпнаха на едро с 53% от началото на годината, вносните – с 15 на сто

Ще дочакат ли българските производители държавната помощ или заради ниските обороти ще работят на загуба, докато могат

краставицаБългарските оранжерийни краставици стават все по-непродаваеми заради нарастващите цени. Ако в първия работен ден на януари 2022 г. те са стрували на тържищата 3,25 лв./кг, а на 4 февруари 4,15 лв., но на 18 февруари тяхната средна цена на едро е 4,99 лева. Увеличението от началото на годината е 1,74 лева или 53%. В цената оранжерийните стопани, осмелилите се да произвеждат зимна продукция при високите цени на енергийните носители, вкарват високите си разходи, за да не фалират. Това обаче при всички положения рефлектира върху оборота, тъй като на пазара насреща стоят краставиците от внос.

В същото време държавната помощ от 3,5 млн. лв. за оранжерийните производители се бави и тук не е ясно с каква начална дата ще започне изчислението на компенсациите, тъй като все още липсват указания от ДФ „Земеделие“ за прилагането на de minimis. Дали ще обхване малцината производители, които вече са на етап беритба, или ще се приложи за оранжерийците, които тепърва ще залагат разсади в оранжериите. Известно е само, че помощта ще е за оранжериите, които се отоплят с природен газ.

Вносните краставици също поскъпват, но запазват дистанция от около 1 лев по-ниска цена спрямо българската стока. Така, ако на 4 януари те са се продавали на едро за 3,25 лв., то на 18 февруари вече са 3,75 лв./кг. За месец и половина увеличението е 0,50 лв или 15,4%. Затова не може да се очаква от българския потребител, ударен от активните инфлационни процеси, да има патриотично пазарно поведение.

При оранжерийните домати няма особена разлика между стоката от внос и родната, може би защото българските домати на пазара са абсолютно изключение. По данни от 18 февруари цената на вносните домати е 2,75 лв. при цена на българските 2,82 лв. На 4 януари този зеленчук е струвал съответно 2,58 и 2,61 лв./кг.

Червеният пипер от внос е поскъпнал с 44 стотинки от началото на годината до края на тази седмица, когато според Държавната комисия по стокови борси и тържища се е продавал за 2,65 лв./кг на тържищата.

Картофите продължават плавно да увеличават цени. В началото на януари са стрували 0,80 лв., а сега са 0,87 лв..

 

 

Leave a Comment