Какво гласи съдебната практика по най-често възникващите земеделски спорове?

съд, съдия, съдилище

До колко земеделският сектор е запознат с практиката на съда по често възникващи спорове по Закона за подпомагане на земеделските производители и Закона за управление на средствата по европейските структурни и инвестиционни фондове (ЗУСЕСИФ)?

Инициативата „Съдебната реформа си ти“ на фондация „Смарт Агростарт“ представи поредната си анкета. Този път с нея питат земеделците дали са запознати с правата и задълженията си по най-често прилаганите закони в сектора. От фондацията са подготвили и интересен анализ на най-често възникващите съдебни спорове по нормативните актове, уреждащи отношенията в земеделския сектор.

В анкетата се засягат редица основополагащи въпроси, свързани с контакта с администрацията и оспорването на нейните решения, като например обжалването на мълчалив отказ, уведомителни писма, съдържащи редукции и санкции, оспорването на актове и наказателни постановления. Познавате ли правата си – проверете сами, като попълните анкетата!

Очакванията са събраните отзиви да допринесат за набелязването на сферите, в които е нужна повече информация на земеделския сектор, така че споровете с администрацията да не се превръщат в „мисия невъзможна“.

Част от от задачите, които си поставя проектът „Съдебната реформа си ти“ е изготвянето на обективни анализи на съдебната практика, анкети, проучвания и допитвания, които да формират качествена обратна връзка от сектора във връзка с контакта му със съдебната система. Тя ще бъде използвана за формулирането на предложения за промени и подобрения, част от съдебната реформа.

От инициативата приканват – включете се и вие!

Проект „Съдебната реформа си ти!“ е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и Оперативна програма „Добро управление“.

Анкетата може да откриете на следния линк: https://smartagro.bg/survey/sadebnata-praktika-po-zemedelski-sporove/

Повече за кампанията може да видите тук: https://smartagro.bg/project/sadebnata-reforma-si-ti/

Анализ на съдебната практика може да откриете в библиотеката тук: https://smartagro.bg/library/

 

 

Leave a Comment