Ангажиментите по агроекологичната мярка 10 ще са 3-годишни за 3 направления и едногодишни за почвена ерозия

За подпомагане по направлението „Пасторализъм“ е необходимо да се представя в копие на документ, който удостоверява вида и броя на животните

пасищеОт 2022 г. новите ангажименти по три направления в мярка 10 „Агроекология и климат“ ще бъдат 3-годишни. Това касае направленията „Възстановяване и поддържане на земите с висока природна стойност (ВПС 1)“, „Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство“ и „Опазване на застрашени от изчезване местни сортове, важни за селското стопанство“. С едногодишен нов ангажимент ще е направление „Контрол на почвената ерозия“.

Това е предложено в проекта за изменение и допълнение на Наредба № 7 от 2015 г. за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. 

Причина за тези промени в наредбата е, че новия програмен период не стартира от 2021 г., а в същото време трябва да има непрекъснатост на плащанията на земеделските стопани през преходния период.

Друга основна част от предложените изменения и допълнения са свързани с получени бележки от ДФЗ – РА, които касаят прилагането на мярката и са свързани с възможността за прекратяване на ангажименти от фонда и  възстановяване на средства, ако се стигне дотам.

В мотивите към проектонаредбата е записано, че „Във връзка с предложените изменения в ПРСР за периода 2014 – 2020 година и прилаганите дейности по направление „Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм)“ от мярка 10 „Агроекология и климат“ в обхвата и на природни паркове (с утвърдени планове за управление) се налага да бъдат направени допълнения в редица разпоредби, с които се уточняват условията и реда, при които ще се прилага цитираното направление на териториите на природните паркове. Предвижда се да се представя в копие на документ издаден по реда на чл. 123, ал. 2 от Закона за горите или договор по чл. 37и от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с който да се удостоверява броя и вида на животните. В приложение № 6 към чл. 16 и чл. 23, ал. 2 от Наредба № 7 от 2015 г., във връзка с чл. 21, т. 1 и чл. 31 от Закона за защитените територии. С това допълнение изрично се подчертава, че при извършване на агроекологични дейности на територията на природния парк задължително се спазват забраните, установени за защита на околната среда.“

Оценка за трайните насаждения, издавана по реда на Наредбата за базисните цени на трайните насаждения, няма да се изисква, ако е представена в предходна кампания за площи участвали в ангажимент.

За да не се влиза в съдебни процедури, в проекта думата „методика“ в чл. 16 от Наредба № 7 от 2015 г. е заменена „правила“. С тези правила се урежда редът за реализиране на възможностите на Разплащателната агенция да не предостави изцяло или отчасти подпомагането, ако установи неспазване на поетите ангажименти или други задължения от бенефициентите.

Съгласно чл. 75 от Регламент (ЕС) № 1306/2013 плащанията се осъществяват в периода от 1 декември до 30 юни на следващата календарна година. Тези плащания не се извършват преди да са приключили проверките на условията за допустимост, които държавите членки трябва да осъществяват. Плащанията могат да бъдат в пълен размер или в съответното процентно намаление, когато са констатирани неспазвания на ангажиментите или на други задължения от страна на бенефициентите. За да се постигне реален възпиращ ефект, е необходимо да са извършени проверките и на база констатираните резултати да се установят пропорционални и ефективни мерки – съответните проценти намаления в предоставяната помощ.

Крайният срок за обществено обсъждане на предложения проект е 24 март 2022 г.

Leave a Comment