Данъчният длъжник Бранимир Ботев стана зам.-министър

Етикетът на вината от неговата изба „Розова долина“ са с царския герб на Сакскобургготски
Бранимир Ботев

Бранимир Ботев

Бранимир Ботев е новият, дългоочакван зам.-министър на икономиката, който ще отговаря за туризма. Той ще смени Иво Маринов, за когото туристическият бранш се застъпи по време на служебното правителство. Назначението на Ботев бе  оповестено от пресцентъра на Министерски съвет. В официалното съобщение не бе посочено, че новият зам-министър е данъчен длъжник. В началото на тази година НАП-Пловдив бе описала негови машини, предимно трактори, и ги бе обявила на търг заради непогасени задължения на винарната „Розова долина“ в град Баня, Карловско.

Ботев е председател на Асоциацията на вносителите, производителите и търговците на спиртни напитки. Кандидатурата му е била подкрепен от общо 30 организации, се казва в прессъобщението.

Той е бил член на Консултативния Бизнес научен Съвет при министъра на земеделието и храните. През 2012 г. е бил член на УС “Деловая Россия”, а през 2008г. – на УС на Националния борд по туризъм.  Завършил е ”Социология” с профил “Социално управление” от Софийския университет. Специализирал е “Стратегическо управление и маркетинг” във Франция. Владее френски, английски, руски и арменски език.

Новият зам.-министър минава за “царски човек”, заради добрите му отношения както със Симеон Сакскобургготски, така и с голяма част от елита на НДСВ. С името му се свързват 2 изби – “Домейн Бойар” и “царската изба” в град Баня. Етикетите на виното, произведено от „Розова долина“ са с царския герб и дизайнът им е бил лично разрешен от Сакскобургготски.

Постът зам.-министър, отговарящ за туризма се смята за особено важен. Преди да поеме мандата за съставяне на правителството, премиерът Пламен Орешарски заяви, че е искал да отдели туризма в отделно министерство, но няма да го направи, за да не губи време. Въпреки това стана ясно, че ресорът ще има по-особен статут.

 

Leave a Comment