Ангел Вукодинов: Можем да подслоним украинските семейства, да ги обучим и да им дадем работа

Приятелите ми в Украйна казват, че са сами срещу руси, беларуси и чеченци

Ангел Вукодинов„Свързах се с мои приятели от Украйна, когато започна войната. Те казаха: Много е тежко. Сами сме срещу чеченци, руси и беларуси.“

Това разказа пловдивският зърнопроизводител Ангел Вукодинов, който бе и председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Вукодинов е в партньорски отношения със съдружниците в завод „Сива“ в Запорожието, Украйна, в който се произвеждат сеялки за no-till технология. Част от тях се внасят и в България.

„Не ми е удобно да им звъня всеки ден. Не мога да им помогна в тази тежка ситуация. Те не се нуждаят от подкрепа с думи, а от реална помощ“, поясни той.

Доколкото следи на географската карта местата на военни конфликти, Вукодинов предполага, че заводът на украинските му приятели не е атакуван. Той чете и постовете им във ФБ, с които те като другите украинци показват, че са готови на всичко, за да опазят родината си.

Ангел Вукодинов сподели, че когато войната започна на 24 февруари, е изпитал гняв срещу руската инвазия. И до вчера е било така. Но в същото време е изчел и чул какви ли не коментари, и вече не е сигурен къде е истината. Поддържниците на Владимир Путин у нас връщат историята назад, но фермерът не е много сигурен докъде трябва да се върне миналото, за да се разбере кой е прав в тази война. Освен това за един обикновен гражданин е трудно да се ориентира в геополитически цели на големите играчи в света, просто защото не знае какви са плановете им и коя е истината зад думите им.

„Но съм сигурен в едно: войната не е начин да наложиш правото си. Смятам още, че всяка държава трябва да има свободата да се самоопределя“, казва той.

Като земеделец Ангел Вукодинов предполага, че е доста вероятно животът на производителите в България да се затрудни допълнително. Това, че международните цени на зърното ще растат заради войната в Украйна, не е утеха, защото в същото време и разходите ще се увеличат. „И не се знае дали няма да работим на загуба заради блокирането на товари и плащания.“

„В НАЗ не сме говорили как да помогнем на украинците. Всеки сам ще си реши дали да дари сума чрез БЧК. Но ние като земеделска организация можем да направим нещо повече – да подслоним украински семейства, да ги обучим в земеделските дейности, да им дадем работа и да им помогнем да се интегрират. Това е са по-трайни неща от финансовото подпомагане“, смята Вукодинов.

 

 

Leave a Comment