Спестяванията на хората в Русия драстично се топят, удобствата изчезват

Заради санкциите страната може да навлезе в рецесия със спрели предприятия и голям брой безработни
Опашка пред банкомат  Снимка на Ройтерс

Опашка пред банкомат         Снимка на Ройтерс

Милиони руснаци започват да усещат ефекта от западните икономически санкции, предназначени да накажат страната за нахлуването в съседна Украйна.

Санкциите, които сега засягат Русия, се описват като икономическа война – те имат за цел да изолират страната и да създадат дълбока рецесия там. Западните лидери се надяват, че безпрецедентните мерки ще доведат до промяна в мисленето в Кремъл, пише Би Би Си.

Обикновените руснаци се сблъскват с унищожаване на спестяванията им. Животът им вече е нарушен.

Санкциите срещу някои руски банки включват отрязването им от Visa и Mastercard и следователно Apple Pay и Google Pay.

35-годишната Дария се оплаква, че не може да използва метрото. „Винаги плащам с телефона си, но сега просто не става. Имаше и други хора със същия проблем. Оказа се, че бариерите се управляват от банка ВТБ, която е под санкции и не може да приема Google Pay и Apple Pay. „По същия начин не можах да платя и в магазин днес.“

В понеделник Русия удвои лихвения си процент до 20% в отговор на санкциите, след като рублата падна до рекордно ниски нива. Фондовият пазар остава затворен на фона на опасенията от масова разпродажба на акции.

Кремъл казва, че разполага с достатъчно ресурси, за да преодолее санкциите, но това е спорно.

През уикенда централната банка призова за спокойствие, когато твърде много хора се опитваха да изтеглят пари.

Купуването на чуждестранна валута струва на руснаците около 50% повече, отколкото преди седмица – ако изобщо успеят да се сдобият с нея.

В началото на 2022 г. един долар се търгуваше за около 75 рубли, а едно евро за 80. Но войната помогна за поставянето на нови рекорди – в един момент в понеделник един долар струваше 113 рубли, а едно евро – 127.

За руснаците курсът на рублата към долара отдавна е чувствителен въпрос.

През 90-те години след разпадането на Съветския съюз доларът беше единствената твърда валута, в която руснаците държаха спестяванията си – най-сигурният залог беше под матрака.

Когато правителството на президента Борис Елцин не изплати дълга си през 1998 г., тези, които спяха с парите си, се почувстваха оправдани.

Въпреки това, през следващото десетилетие различни мерки на централната банка помогнаха за успокоението на руснаците относно рублата. Депозитите, вложени в руска валута, започнаха да нарастват, както и количеството пари, които хората инвестираха в акциите на руски компании.

Въпреки това, когато има несигурност, руснаците винаги тичат до най-близкия банкомат, за да теглят долари.

Този път не беше по-различен.

Снимки в социалните мрежи показват дълги опашки, образуващи се пред банкомати и борси за пари в цялата страна през последните дни, като хората се притесняват, че банковите им карти може да бъдат отказани или че ще бъдат поставени лимити върху размера на парите, които могат да теглят.

Доларите и еврото започнаха да свършват няколко часа след инвазията. Оттогава са налични много ограничени количества от тези валути и има ограничение за това колко рубли могат да се изтеглят.

Мнозина се опитват да поръчат предварително пари в брой чрез своите банкови приложения, характеристика на модерната банкова система на Русия.

В неделя вечерта, когато бяха обявени санкции срещу резервите на руската централна банка, все още можеше да се използва приложение, с което да се поръча долар за до 140 рубли и евро за до 150.

Но до понеделник клиентите на най-голямата руска държавна банка, Сбербанк, казаха, че изобщо не могат да поръчват пари в брой чрез приложението – трябва да отидат в офиса и да подпишат формуляр за това.

Банките отричат, че има недостиг на ликвидност – и анализаторите са съгласни, че е по-вероятно недостигът на пари в банкоматите да отразява опита да се предотврати натиск върху банките.

Кремъл заяви, че Русия е очаквала тези най-нови санкции и е готова за тях, въпреки че не каза дали на бизнеса ще бъде предоставена допълнителна помощ, както беше по време на пандемията.

Но обикновените руснаци, много от които получават информация от контролираната от държавата телевизия, която повтаря много от репликите на Кремъл, се очаква скоро да започнат да забелязват различия в живота си.

Вече жителите на Москва съобщават за опашки в хранителните магазини, тъй като хората купуват стоки, които смятат, че ще бъдат в недостиг поради покачване на цените или търговски ограничения.

Руските компании може в крайна сметка да съкратят работното си време или да спрат производството, тъй като санкциите го налагат. Освен че спестяванията им намаляват в стойността си, се предвижда много руснаци да загубят работата си, тъй като икономиката се разклаща заради откъсване от финансовите пазари на Запад.

Leave a Comment