Колко ядрени оръжия има Русия?

Девет са държавите с ядрено въоръжение в света, пет от тях са подписали договор за неразпространение, а сред тях е и Руската федерация
Хирошима, атомна бомба
Президентът Путин постави руските ядрени сили в „специална“ бойна готовност, което поражда безпокойство в целия свят.

Но анализаторите предполагат, че действията му вероятно трябва да се тълкуват като предупреждение към други страни да не ескалират участието си в Украйна, а не като сигнал за някакво желание за използване на ядрени оръжия, пише Би Би Си.

Ядрените оръжия съществуват от почти 80 години и много държави ги разглеждат като възпиращ фактор, който продължава да гарантира тяхната национална сигурност.

С какво разполага Русия?

Всички данни за ядрените оръжия са приблизителни, но според Федерацията на американските учени Русия има 5977 ядрени бойни глави – устройствата, които предизвикват ядрена експлозия. Това включва и около 1500, които са пенсионирани и предстои да бъдат демонтирани.

От останалите около 4500, повечето се считат за стратегически ядрени оръжия – балистични ракети или ракети, които могат да бъдат насочени на дълги разстояния. Това са оръжията, които обикновено се свързват с ядрена война.

Останалите са по-малки, по-малко разрушителни ядрени оръжия за употреба на малък обсег на бойни полета или в морето. Но това не означава, че Русия разполага с хиляди ядрени оръжия с голям обсег, готови за използване.

Експертите смятат, че в момента около 1500 руски бойни глави са „разгърнати“, което означава, че са разположени в ракетни и бомбардировъчни бази или на подводници в морето.

Как се сравнява това с други страни?

Девет държави имат ядрени оръжия: Китай, Франция, Индия, Израел, Северна Корея, Пакистан, Русия, САЩ и Великобритания.

Китай, Франция, Русия, САЩ и Обединеното кралство също са сред 191 държави, подписали Договора за неразпространение на ядрени оръжия (ДНЯО).

Съгласно споразумението те трябва да намалят запасите си от ядрени бойни глави и на теория се ангажират с пълното им елиминиране.

Индия, Израел и Пакистан никога не се присъединиха към ДНЯО, а Северна Корея напусна договора през 2003 г.

Израел е единствената страна от деветте, която никога не е признавала официално своята ядрена програма, но е широко прието, че тя продължава да има ядрени бойни глави.

Украйна няма ядрени оръжия и въпреки обвиненията на президента Путин, няма доказателства, че се е опитала да ги придобие.

Какво причиняват?

Ядрените оръжия са предназначени да причинят максимално опустошение.

Степента на унищожаването зависи от редица фактори, включително: размера на бойната глава; колко високо над земята се детонира; местната среда.

Но дори и най-малката бойна глава може да причини огромна загуба на живот и трайни последици.

Бомбата, която уби до 146 000 души в Хирошима, Япония, по време на Втората световна война, беше 15 килотона. А ядрените бойни глави днес могат да бъдат повече от 1000 килотона.

Малко неща се очаква да оцелеят в зоната на непосредствено въздействие на ядрена експлозия.

След ослепителна светкавица има огромно огнено кълбо и взривна вълна, която може да унищожи сгради и конструкции в радиус от няколко километра.

Работи ли страхът?

Аргументът за поддържане на голям брой ядрени оръжия е, че способността да унищожи напълно врага ви, би им попречила да ви атакуват.

Най-известният термин за това е взаимно гарантирано унищожение (Mad).

Въпреки че има много ядрени опити и непрекъснато нарастване на техническата им сложност и разрушителна сила, ядрените оръжия не са били използвани във въоръжена конфронтация от 1945 г.

Руската политика също така признава ядрените оръжия единствено като възпиращ фактор и изброява четири случая за тяхното използване:

  • изстрелването на балистични ракети, атакуващи територията на Руската федерация или нейните съюзници
  • използването на ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение срещу Руската федерация или нейните съюзници
  • атака срещу критични правителствени или военни обекти на Руската федерация, която застрашава нейния ядрен капацитет
  • агресия срещу Руската федерация с използване на конвенционални оръжия, когато самото съществуване на държавата е застрашено

Leave a Comment